Fixa sommarfesten utan att bli ruinerad

Det går att fixa en riktigt somrig fest utan någon jättebudget. Mitt i:s reporter Jill Eriksson bjöd in till mingel på bryggan
Det går att fixa en riktigt somrig fest utan någon jättebudget. Mitt i:s reporter Jill Eriksson bjöd in till mingel på bryggan
Reporter Johan Thornton blandar om i drinkkärlet. Här en alkoholfri mojito med rommen vid sidan av.
Reporter Johan Thornton blandar om i drinkkärlet. Här en alkoholfri mojito med rommen vid sidan av.
Snittar med böcklingkräm och stenbitsrom. När budgeten är tajt är det inte dumt att be gästerna bidra till buffébordet.
Snittar med böcklingkräm och stenbitsrom. När budgeten är tajt är det inte dumt att be gästerna bidra till buffébordet.
Drinkar på en pinne. Vattenmelon-daiquiri och gin och tonic i isglassformat. Svalkande men kräver att du är snabb när du äter.
Drinkar på en pinne. Vattenmelon-daiquiri och gin och tonic i isglassformat. Svalkande men kräver att du är snabb när du äter.
Jill Eriksson och grannen Arvid Klingström pyntar bryggan.
Jill Eriksson och grannen Arvid Klingström pyntar bryggan.
Jills färskpotatisälsklingar, med tångcaviar.och gräddfil.
Jills färskpotatisälsklingar, med tångcaviar.och gräddfil.
Det blev en riktigt trevlig eftermiddag på bryggan. Alla blev mätta, drycken var kall och ingen blev ruinerad.
Det blev en riktigt trevlig eftermiddag på bryggan. Alla blev mätta, drycken var kall och ingen blev ruinerad.
Du vill ha fest, men kassan är skral. Satsa på hemmagjord isglass, drinkar på fat och snittar. Och glöm för guds skull inte hjälpsamma gäster.

Svensk sommar och dags för fest. Det var alldeles för länge sedan du träffade folk och alldeles för länge sedan det var kalas. Jag bjöd in några trevliga grannar och kollegor till fest på bryggan nedanför min lägenhet. Bland ruvande svanar och soldyrkande blekfisar firade vi att sommaren är skön när det inte regnar.

DRINKARNA

Att servera drink ur tappkran känns inte bara logiskt, det är genialt. Och det är smidigt som satan när man är många. Jag gjorde en alkoholfri mojito och serverade rom som ett tillbehör till. Preppa citron och limeklyftor i förväg och placera på drinkbordet tillsammans med en kruka mynta. En annan drink som är genial att servera i tappkran är gin och tonic. Alla älskar en tonca men då blir det alkohol direkt i drinken.

För att få lite fler drinktips tar jag hjälp av min kompis Pontus Berglöf som bloggar drinkar på dinvinguide.se. Han är en mästare på att blanda drinkar och det råder inga tvivel om varför det är just han som ofta står vid shakern på festerna.

Vilken slags drink passar i det lite större kärlet?

– Jag älskar ju både daiquiri och hurricane. Det är så sjukt gott. Som en riktigt bra daquiri fast med passionsfrukt. Det är en tropisk känsla som man inte kan få nog av, säger Pontus Berglöf.

Tips! Frys vatten i enliters glassbyttor (mät innan så att isbiten går att få ner i kärlet). På så sätt tar det längre tid för isen att smälta.

ICEPOPSEN

Jag kan väl medge att det finns ett visst problem med att servera frusna drinkar i isglassformat på en sommarfest. Men det är inte bara svalkande utan även sinnesjukt snyggt och gott och bara man äter tillräckligt snabbt så är det lugnt. Jag serverar poppisar på frusen gin och tonic, rom och cola samt vattenmelon-daquri på min fest. Naturligtvis har jag flera alkoholfria varianter.

Tips! Märk glasspinnarna med kryss eller liknande så att man vet om glassen innehåller alkohol eller inte. Glöm inte att slå in varje glass i smörpapper så att de inte fryser ihop i frysen. Fler tips hittar du i Elisabeth Johanssons nya bok Glass. Där finns ett helt avsnitt om icepops och paletas (glass på pinne, ibland med sprit).

MATEN

Jag behöver god mat. Oftast fixar jag den själv, men jag är höggravid och vill typ endast äta saker som innehåller rökt fisk i pastejtub eller sill. Not lovable hos gästerna så jag ringer min kompis Rebecca Victor som är webbredaktör för Elle mat och vin.

Hallå! Vad ska vi göra?

– Kör rågbröd i grunden och kallrökt lax med fänkålscrudité ovanpå. Det är en riktigt fräsch och god sommarsnitt. Gör extra av cruditén så att du har över, den är god till allt i sommar, säger hon.

Tips! Lägg en kylklamp i en sopptallrik och ställ fatet med snittar ovanpå så är chansen större att snittarna håller sig fräscha längre.

DESSERTEN

Man måste ha sött efter salt, sådana är reglerna om man har fest. Det absolut enklaste tipset är att köpa Gelesocker Multi. Finns i affären och är en helt vegetarisk produkt. Minus för att den inte är ekologisk. Plus för att du gör en pannacotta på två minuter. Blanda bara sockret med lite vispgrädde och valfri smaksättning (jag gillar att göra den randig med choklad). Sjud i en halv minut, häll upp i plastsnapsformar och ställ i kylen. Dekorera med ett hallon eller annan snygg garnityr.

Min lillasyster Linn Eriksson är ljusår bättre än mig på desserter och gör sin vita chokladpannacotta mer från grunden.

– Den är jävligt somrig och fräsch. God och lätt att göra och så kan man förbereda om man ska ha fest och göra mycket annat, säger hon.

Tips! Se till att jordgubbarna hinner torka upp lite efter att du sköljt dem så blir de inte så blaskiga under marineringen.

MUSIKEN

Många äger högtalare som går att koppla till mobilen. Se till att fixa sådana om du inte har, alternativt fråga en elintresserad kompis som -garanterat har.

Tips! Sno en av våra specialgjorda Spotifylistor. Kolla in listorna som heter ”Sommarfest” på vårt konto ”mittistockholm”. Det blir en bra grund att stå på när det är fest i sommar.

Fakta

Jills färskpotatisälsklingar

3 dl gräddfil

1 burk tångcaviar (vegansk)

15 små färskpotatisar

1 dillvippa

1 citron

Gör så här:

1. Låt gräddfilen rinna av i ett kaffefilter i cirka en timme.

2. Koka färskpotatisen tillsammans med dillstjälkarna.

3. Dela potatisarna på mitten och skär bort en bit av änden på bitarna så att potatisen står stadigt.

4. Spritsa en klick gräddfil (som efter avrinning blir tjockare i konsistensen) på varje bit potatis.

5. Klicka på en liten klick tångcaviar och toppa med finhackad dill och en liten citronbit.

Fakta

Sandras perfekta persikopaj

Pajskalet:

3 ⅟ 2 dl vetemjöl

⅟ 2 tsk salt

100 g smör

2 msk crème fraiche

Fyllningen:

1 ⅟ 2 burk konserverade persikor

4 äggulor

2 ⅟ 4 dl strösocker

3 msk vetemjöl

3 msk crème fraiche

Gör så här:

1. Nyp ihop ingredienserna till pajdegen eller kör dem i matberedare.

2. Fös ihop degen med fingrarna och tryck ut den i en pajform, förslagsvis diameter 30 cm.

3. Ställ formen kallt en stund medan ungen värms till 225 grader. Det minimerar risken för att pajskalet ska glida ner från kanterna.

4. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.

Fyllningen:

1. Skär persikorna i tunna klyftor. Fördela frukten fint i formen.

2. Vispa ihop äggulor, socker, mjöl och crème fraiche och häll det över frukten.

3. Grädda pajen i cirka 30 minuter med aluminiumfolie på toppen.

4. Ta av folien och grädda i 10 minuter till så att pajen blir härligt gyllenbrun.

Servera pajen med vaniljglass.

Fakta

Jills alldeles egna favoritfisksnitt

1 kavring

200 g färskost

⅟ 2 tub böcklingpastej

1 kruka dill. Spara lite till dekoration

1 citron

Lite peppar

1 burk röd stenbitsrom

Gör så här:

1. Skär kavringen i fina små rektanglar.

2. Blanda färskost, böcklingpastej, peppar, hackad dill och citronjuice.

3. Spritsa ut på kavringen och toppa med stenbitsrom, dill och lite citron.

Fakta

Erics färgglada pärlcouscous-sallad

5 dl mandlar

500 g pärlcouscous

1 citron, saften

2 granatäpplen

1 gurka

1 knippe bladpersilja

⅟ 2 dl olivolja

Gör så här:

1. Koka pärlcouscousen enligt anvisning på paketet (c:a 15 min). Skölj och låt svalna.

2. Skålla mandeln och rosta den i en torr stekpanna. Låt svalna.

3. Hacka gurkan och det mesta av persiljan.

5. Blanda mandlar, cousous, gurka och persilja i en skål. Pressa över citronsaft och en häll på en rejäl skvätt olivolja.

6. Bryt loss alla granatäppelkärnor och strössla dem över salladen.

7. Toppa med lite mer hackad persilja.

Fakta

Rebeccas laxsnitt med fänkålscrudité

Rågbröd

Kallrökt lax

Crudité till topping:

1 fänkål, strimlad i mandolin med fänkålsdillen hackad.

0,5 citron (saften)

1 dl olivolja

1 nypa havssalt

1 tsk svartpeppar

Dill till garnering.

Gör så här:

Blanda alla ingredienser till cruditén och se till att du får en god balans mellan salt och surt. Skär rågbrödet i önskad storlek, bred på lite smör och lägg på en bit kallrökt lax. Toppa med fänkålscrudité och en kvist dill.

Fakta

Pontus hurricane

Ger 3 liter.

2 delar ljus rom (6 dl)

2 delar mörk rom (6 dl)

2 delar limejuice (6 dl)

1,5 del sockerlag (4,5 dl)

1,5 del vatten (4,5 dl)

1 del passionsfruktspuré (3 dl), finns fryst i välsorterade livsmedelsbutiker.

Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienser och förvara kallt.

Strax innan servering: Häll upp i kärlet och släng i en stor isbit.

Tips! Om du blandar drinken utan vatten så håller den mycket längre om du vill förbereda drinken dagen innan.

Fakta

Linns vita chokladpannacotta

10-12 små portionsglas

Pannacotta:

5 dl grädde

1 tsk vaniljsocker

100 gram vit choklad

3 gelantinblad

Topping:

6 dl färska jordgubbar

1,5 lime (zest och saft)

3 msk strösocker

Gör så här:

Blötlägg gelatinbladen. Koka upp grädde och vaniljsocker. Dra av från plattan och lägg ner hackad vit choklad.

Blanda med gelatinet och fördela smeten i små portionsformar, typ snapsglas.

Låt stå i tre timmar. Under tiden marinerar du jordgubbarna som du först skurit i tunna klyftor, tillsammans med limesaft och strösocker.

Fördela över den stelnade pannacottan.