Min lokala hjälte

De fixar fotboll för ensamkommande

Linn Bentley och Zubaid Wahidi ordnar fotboll för ensamkommande.
Linn Bentley och Zubaid Wahidi ordnar fotboll för ensamkommande.
Zubaid, som själv söker asyl i Sverige tog initiativet till fotbollsträffarna.
- Vi måste fokusera på det positiva, säger han.

I helgen samlades runt 25 flyktingungdomar i Brottbyhallen för att spela fotboll. Bakom initiativet låg Zubaid Wahidi, själv asylsökande.

– Nästan alla mina kompisar är här, säger han och ler stort.

Det var när han allt oftare hörde nyheter om ensamkommande som tar livet av sig som han kände att de ensamkommande som grupp måste ha något roligt att göra, gärna något som har med idrott att göra.

– Vi måste fokusera på det positiva, säger han.

Många av de som kom till Sverige under flyktingvågen 2015 står nu inför att fylla 18, andra skrivs upp åldersmässigt av Migrationsverket. Med det följer ny typ av bedömning av deras asylärenden. För många  som hunnit bo länge i Sverige och kommit igång med språk och skola leder det till utvisning.

-Många är deppiga och oroliga för framtiden, säger Zubaid.

Han berättar att han har kompisar som gett upp och inte går till skolan längre. Men fotboll och annan fysisk aktivitet håller oron i schack, tycker han.

-Att bara tänka på det negativa är inte bra. Det spelar ingen roll om vi har uppehållstillstånd eller inte. Vi måste fortsätta leva, vi måste gå i skolan, vi måste prata svenska.

Han skrev om sina tankar på Facebook och nästan direkt hade han ett stort gäng kompisar som ville vara med på fotbollen.

– Det är fantastiskt roligt, säger Brottbybon Linn Bentley som varit med och arrangerat fotbollen.

Hon är lagledare för ett pojklag i Brottby SK och klubben bestämde sig för att hjälpa till med halltid så länge det är för kallt att spela ute.

– Min plan är att vi kör inne så länge det behövs och sedan flyttar ut och breddar verksamheten, då får vi den integration vi behöver, säger hon.