Fixar fest på operan – för barn med autism

Johan Wendt fixar autismanpassat barnkalas på operan.
Innerstadsbon Johan Wendt, 39, ordnar kalas anpassat för barn med npf-diagnoser.
Barn och unga som är ensamma och isolerade på grund av sin diagnos – det är dessa som Johan Wendt, 39, vill bjuda på kalas.
Nu öppnar Kungliga operan upp för 200 barn med olika former av autism.

Vasastadsbon och den sociale entreprenören Johan Wendt, 39, bjuder den 12 november in till storslaget kalas på Kungliga operan i Stockholm.

Inbjudna är 200 barn och unga – främst med en så kallat NPF-diagnos. Ett samlingsnamn för olika typer av autism.

– Barn med de här diagnoserna blir ofta isolerade och ensamma och går därför sällan på kalas. Jag vill ge dem möjlighet att göra just det, på deras egna villkor, säger Johan Wendt.

Såg behovet av kalas

Han är i grunden civilingenjör och har sedan tidigare erfarenhet av just hjälp och stöd för barn. 2008 grundade han läxhjälpsorganisationen Mattecentrum, som i dag är Europas största ideella läxhjälpsverktyg. En bakgrund som gjorde att han upptäckte problemet med att barn med NPF-diagnos ofta exkluderas.

– Jag har ett barn i min absoluta närhet med en diagnos och märkte att det fanns en brist på aktiviteter för de här barnen. Med min bakgrund kunde jag sen göra det i större skala. Jag vet hur man bildar förening och får in pengar till projekt.

– Det är också en möjlighet att lyfta problemet. De här funktionsvariationerna syns inte på utsidan och får inte alltid den uppmärksamheten som behövs.

Blir knökfullt

Kungliga operan gick med på att låna ut sina lokaler och i augusti lades annonsen ut på sociala medier med informationen att det bara var att anmäla sig. Och Intresset lät inte vänta på sig.

– De 200 platserna tog slut på två dagar, det blir knökfullt. Det kommer barn och familjer som åker långväga, till exempel från Finland.

”Barn med NPF-diagnoser blir ofta ensamma och går sällan på kalas”

Johan Wendt, skapare av barnens kalas.

Kalaset är NPF-anpassat, vilket till exempel innebär att ett program med bilder på de planerade aktiviteterna visas. Allt för att föräldrarna till barnen i lugn och ro ska kunna förbereda och gå igenom vad som kommer hända och vad som väntas av en på kalaset.

Sockerfri fest

Vidare kommer kalaset inte bjuda på för starka visuella intryck och ljudnivån kommer att hållas låg.

– Vi kommer även att undvika socker. Många föräldrar upplever att deras barn är känsliga för socker och vi kommer därför ha socker, gluten och laktosfritt fika.

Även om platserna är fyllda kan den som är intresserad skriva in sig på väntelistan på evenemangets hemsida. I fall att någon skulle avanmäla med kort varsel.

Länken till kalaset hittar du här: www.barnenskalas.se

Fakta

Det här är NPF:

NPF står för Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Vanliga diagnoser är: ADHD, ASD/Aspergers syndrom och Tourettes syndrom.

Personer med NFP har ofta svårigheter med:

  • Reglering av uppmärksamhet
  • Impulskontroll och aktivitetsnivå
  • Samspelet med andra människor
  • Inlärning och minne
  • Att uttrycka sig i tal och skrift
  • Motoriken
Källa: attention.se
Fakta

Det här är Johan Wendt:

Ålder: 39 år

Bor: Med familjen I Vasastaden, mitt i smeten.

Aktuell med: Barnkalas på Kungliga operan för barn med autism.

Utbildad: Civilingenjör men kallar sig social entreprenör

Gjort tidigare: Skapade 2008 den ideella läxhjälpsorganisationen Mattecentrum som i dag är Europas största i sitt slag, med en halvmiljon användare vardera i Sverige och Danmark.