De fixar pridefest i Bandhagen

Sophie Gunnarsson och grannen Jenny Bengtsson – två av dem som ordnar pridefesten i Bandhagen.
Sophie Gunnarsson och grannen Jenny Bengtsson – två av dem som ordnar pridefesten.
Den 17 juni blir det pridefest i Bandhagen, med grillning, musik, stå upp-komiker, barnaktiviteter – och en prideparad.
– Det är en kärleksmotståndshandling, säger Sophie Gunnarsson, som ordnar festen ihop med fyra grannar.

Upprinnelsen är ett vykort hon fick i brevlådan för ett par veckor sedan. ”Vem vill basta med en flata???” stod det på kortet. Sophie Gunnarsson förstod snart orsaken: Hon  hade skrivit en motion om en bastu till bostadsrättsföreningens styrelse, inför årsmötet. Handlingarna skickades sedan ut till de boende, före mötet.

– Någon måste ha läst min motion och reagerade med hat. Det är hemskt att det finns en sådan homofobi i Sverige 2017, säger hon.

Vykortet som Sophie Gunnarsson i Bandhagen fick

Vykortet som Sophie Gunnarsson fick.

Men Sophie Gunnarsson är framför allt glad över det stöd hon fått sedan hon berättat om vykortet, bland annat på Facebook. Hon och fyra grannar beslöt att ordna en pridefest för att visa på den kärlek som finns mellan människor. På lördag den 17 juni klockan 15–22 äger den rum på föreningens innergård, på Kallforsvägen 19-47. Alla är välkomna.

– Det blir en stor, härlig gårdsfest. Man kan stanna länge eller bara titta förbi, säger Sophie Gunnarsson.

Några fasta punkter är redan klara. Klockan 16 går en prideparad genom bostadsrättsföreningens område och vid 19-tiden uppträder stå upp-komikerna Moa Svan och Shanthi Rydwall Menon. Det blir också grillning, musik och aktiviteter för barn.

Det är inte första gången Sophie Gunnarsson ordnar en pridefest. Hon var med och grundade Luleå Pride, där hon var medarrangör i fem år. Då arbetade hon på RFSL. Numera är hon anställd vid RFSU i Stockholm.

– Vi grannar har redan pratat om att arrangera Bandhagen Pride nästa sommar också. Det gör vi som privatpersoner, helt ideellt, säger hon.