ANNONS

Var fjärde anställd: ”Det saknas en strategi”

Stadshuset och stadsdirektör Ingela Lindh.
Stadshuset och stadsdirektör Ingela Lindh.
Nästan var fjärde anställd i Stadshuset upplever att det inte finns en strategi för att motverka sexuella trakasserier.
Fyra av tio säger att de inte vet.
– Det räcker med att det är några få som inte vet. Det ska vara fullständigt självklart, säger stadsdirektören Ingela Lindh.
ANNONS

I Mitt i Stockholms enkät till de anställda i Stockholms stadshus berättar flera personer om sexuella trakasserier och olämpligt beteende.

I Stadshusets personalpolicy går att läsa: ”Våra arbetsplatser genomsyras av jämställdhet, jämlikhet och frihet från diskriminering. Vår arbetsmiljö är fri från kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier.”

”Ett obekvämt ämne”

Trots det uppger 44 personer, motsvarande 23 procent av de som svarat på enkäten, att de upplever att det saknas en strategi för att motverka sexuella trakasserier på arbetsplatsen. 74 stycken, 38 procent, svarar att de inte vet.

”Jag får uppfattningen att detta är ett obekvämt ämne och inget som någon uppskattar att ta tag i. Såvitt jag vet finns det ingen sådan strategi men om det finns en så görs det ingen ’reklam’ eller uppmärksamhet kring den”, säger en person.

Jag har ingen aning om vart jag skulle vända mig om det hände något allvarligt.

”Jag har varit med och anmält fall av sexuella trakasserier som rörde en anställd. Tyvärr ledde det inte till några konsekvenser. Chefen återkopplade inte. Som politisk tjänsteman omfattas du inte av vanliga avtal och kan sägas upp godtyckligt. Det kan leda till att man inte vågar anmäla”, säger en annan och ytterligare en anställd på Stadshuset säger:

ANNONS

”Jag har ingen aning om vart jag skulle vända mig om det hände något allvarligt.”

Andra vittnar om bra klimat

Samtidigt uppger flera andra att det finns ett bra klimat på arbetsplatsen och en god beredskap:

”Jag upplever att cheferna uppmuntrar utbildningar och åtgärder för ökad jämlikhet och ett gott beteende/kultur.”

”Vårt kansli har mycket bra och lyssnande chefer som regelbundet genomför personalsamtal samt säkerställer att det finns tydliga riktlinjer för uppförande och ett öppet samtalsklimat.”

Stadsdirektören: Omfattande arbete

Stadsdirektören Ingela Lindh har kommenterat Stadshusets arbete mot sexuella trakasserier. Enligt henne finns ett omfattande arbete för att motverka trakasserier, sedan flera år tillbaka.

Vad säger du om att 23 procent upplever att det inte finns en strategi?

– Precis som på många andra arbetsplatser kan det finnas strategidokument som du som medarbetare inte känner till. Det viktiga är hur klimatet på arbetsplatsen ser ut. Om man vet var man ska vända mig om något händer. Men det räcker med att det är några få som inte vet. Det ska vara fullständigt självklart.

Fakta

Så gjorde vi enkäten

Mitt i Stockholm har skickat ut en anonym webbenkät till Stadshusets alla anställda tjänstemän och politiker, omkring 350 personer. I enkäten ställde vi fyra frågor:

  • Har du någon gång under de senaste fem åren utsatts för sexuella trakasserier eller sexuellt ofredande på din arbetsplats i Stadshuset?
  • Har du någon gång under de senaste fem åren utsatt någon annan för sexuella trakasserier eller sexuellt ofredande på din arbetsplats i Stadshuset?
  • Har du någon gång under de senaste fem åren upplevt att en annan anställd rört vid dig på ett olämpligt sätt på din arbetsplats i Stadshuset?
  • Upplever du att det finns en strategi för att motverka sexuella trakasserier och sexuellt ofredande i Stadshuset?

196 personer svarade på enkäten och flera valde att utveckla sina svar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.