ANNONS

Nästan en fjärdedel otrygga i Spånga-Tensta

De anmälda misshandelsfallen som inträffat utomhus i Spånga–Tensta har blivit färre.
De anmälda misshandelsfallen som inträffat utomhus i Spånga–Tensta har blivit färre.
Färre personer blev misshandlade i Spånga-Tensta förra året, men nästan en fjärdedel av dem som bor i området känner sig otrygga i sitt bostadsområde.
– Man ska känna sig trygg med att vi jobbar extra hårt och att vi finns i området, säger Daniel Ångman, kriminalinspektör vid polisen i Rinkeby.
ANNONS

De anmälda misshandelsfallen som inträffat utomhus i Spånga–Tensta har blivit färre; från 232 fall 2015 till 162 förra året, enligt Brottsförebyggande rådets, Brå:s, preliminära statistik som Mitt i har gått igenom.

Polisen satsar stenhårt på de här områdena.

Daniel Ångman, Rinkebypolisen

– Vi jobbar hårt i området, och vi har fått resurser. Till exempel misshandelsfall sker oftast runt centrumbildningar, och där har vi fått upp kameror som är förebyggande. Det skulle kunna vara en anledning, säger Daniel Ångman.

”Polisen satsar stenhårt”

Att polisen i lokalpolisområde Rinkeby, vilket innefattar Spånga-Tensta och Kista-Rinkeby, har fått utökade resurser för att kunna arbeta förebyggande är en viktig del i arbetet med att få ner brottsligheten i området, och på så sätt också öka tryggheten.

– Det sker fler brott i de här områdena än i många andra, men hela polisen satsar stenhårt på de här områdena, säger Daniel Ångman.

Precis som i de flesta andra områden anmäls många brott vid knutpunkter; under 2017 anmäldes flera fall av både rån och misshandel runt stationer och torg där det är mycket folk i rörelse. Platser där polisen förutom att röra sig och synas nu också har fått upp kameror.

– Just nu har vi kameror uppsatta i Tensta, Rinkeby och Husby, och det är en stor förebyggande del, säger Daniel Ångman.

ANNONS

Extra fokus på ungdomar

En av de grupper det läggs extra fokus på är ungdomar, under 18 år.

– Vi har en yttre ungdomsgrupp som jobbar ute i området, och är på fritidsgårdar, skolor och centrumbildningar för att träffa sin målgrupp, säger Daniel Ångman.

– Det är viktigt för oss att få stopp på ungdomar tidigt, därför har vi en ungdomsgrupp och en yttre ungdomsgrupp som jobbar mot problematiken ungdomar. Den är viktig.

Utvecklingen i anmälda utomhusbrott 2008 – 2017

Polisen arbetar trygghetsskapande

Människors trygghet i deras närområde är en av de största och viktigaste valfrågorna, men i kommunens trygghetsmätning som kom i höstas svarade hela 23 procent av de tillfrågade som bor i Spånga-Tensta att de känner sig otrygga, och 39 procent uppger att de är oroliga för att bli utsatta för ett brott.

Trygghet förknippas ofta med just brottsutsatthet i utomhusmiljöer.

– Hemma känner vi oss sällan sårbara men utomhus har vi inte samma kontroll över miljön och situationen, säger Caroline Mellgren, docent i kriminologi.

De extra resurser lokalpolisen har fått gör också att de kan vara mycket ute i området, och på så sätt arbeta förebyggande och trygghetsskapande.

– Vi finns där, både civila och uniformerade poliser, och är ute mycket. Vi jobbar stenhårt på att få till en förändring, säger Daniel Ångman.

Markeringarna visat endast gatan där brottet anmälts – inte den exakta adressen.

Fakta

Så gjorde vi undersökningen

Mitt i har gått igenom anmälningar för våldsbrott som har särskilda brottskoder när de sker utomhus: miss­handel, personrån och våldtäkt åren 2008–2017.

Vi har också gått igenom brott som ofta sker utomhus till exempel skadegörelse, väskryckningar och fickstölder.

För att visa var brotten sker har vi begärt ut gatunamn för anmälda våldsbrott under 2017. De fall av misshandel som visas på kartan är fall med målsägande över 18 år där gärningsman är obekant.

Gatunamn där våldtäkter skett lämnas inte ut av sekretesskäl.

Källa: ällor: Brå, SCB och Polisen
ANNONS