Fjärilslarver äter upp bladen på Nackas ekar

Fjärilslarven festar på ett ekblad.
Fjärilslarven festar på ett ekblad.
Ekar runt om i Nacka har fått bruna och vissna blad. Det beror på fjärilslarver som livnär sig på bladen. Men det ska inte vara någon fara med ekarna lovar insektsexperten Åke Lindelöw på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

Många Nackabor har observerat att bladen på ekarna runt om i kommunen har tappat sin gröna färg. Orsaken är att larver till ekstyltmalen tuggar i sig bladens näring.

– Larven bosätter sig mellan bladskivorna och äter sig igenom bladet som blir luftfyllt. Därför ser det visset ut och där larven har ätit brukar man kalla för blåsminor, säger fältentomologen Åke Lindelöw.

”viktigt att komma ihåg är att det rör sig om en insekt och att det är ett naturligt fenomen, säger fältentomologen Åke Lindelöw”

Men att det ska vara någon fara med ekarna är det bestämt inte.

– Nej, eken är väl medveten om fenomenet. De har lagt till egenskapen att skjuta ut ny blad på slutet av sommaren och hösten. Eken kommer växa vidare.

Lite regn och inga fiender

Varför ekarna i Nacka har blivit hårt drabbade av fjärilsmalen kan ha lite olika förklaringar.

Oftast är det en kombination av fint väder och att det för tillfället saknas naturliga fiender för fjärilen, förklarar Åke Lindelöw.

–  Att fjärilshonan har lyckats med äggläggningen kan bero på att det inte har kommit hårda skyfall. Dessutom kan löven ha spruckit i rätt tid när honan velat lägga sina ägg. Sen kan vara så att det inte finns så mycket stekelparasiter där just nu.

Ärkefiende lägger ägg i larven

Honan till ekstyltmalen kan lägga uppemot 100 ägg och se till varje löv på eken får ett ägg om det vill sig väl. Därför behövs det inte allt för många fjärilar för att flera ekar i ett visst område börjar få vissna blad mitt på sommaren.

– Det är viktigt att komma ihåg är att det rör sig om en insekt och att det är ett naturligt fenomen. Så man inte börjar tro att det har med föroreningar att göra.

Som regel hittar till slut stekelparasiten också till ekarna och lägger sina ägg i malens larver. De äter upp larven inifrån och på så sätt löser naturen det på egen hand.

Nackas ekar är inte ensamma

Enligt Åke Lindelöw så har det varit mycket av fjärilslarven i naturområden kring Stockholm.

– Jag har sett många rapporter på det och även utanför Uppsala. Malen poppar upp med några års mellan rum och så väcker den uppmärksamhet.