ANNONS

Flaggan i topp för samiska språket

Region Stockholm har flaggat för samernas nationaldag i dag.
Region Stockholm har flaggat för samernas nationaldag i dag.
Samer ska nu kunna få information på sitt eget språk i kontakter med patientnämnd, smittskyddsläkare och 1177 Vårdguiden. Och det skulle firas på samernas nationaldag. Men is och minusgrader satte stopp när flaggan skulle hissas vid landstingshuset, och först frampå dagen kom den upp.
ANNONS

I morse skulle den samiska flaggan hissas vid landstingshuset på Kungsholmen. Men det ville sig inte. Linorna på flaggstången hade frusit fast. Först framemot lunchtid på samernas nationaldag kunde flaggan hissas i topp.

Region Stockholm (landstinget) är sedan den 1 februari förvaltningsområde för samiska och meänkieli  (tornedalsfinska). Det innebär att de som har samiska eller meänkieli som modersmål har rätt att använda sitt språk i kontakter med myndigheten.

Nu skulle det manifesteras med att hissa den samiska flaggan.

– Lite ironiskt att det krånglade. Det här är en rättighetsfråga för en nationell minoritet, och ska vi vara självkritiska så har vi dröjt för länge med att införa den här rättigheten, säger regionrådet Tomas Eriksson (MP).

Finska sedan 2010

Sedan tidigare har framför allt finska varit förvaltningsspråk i många kommuner och landsting, i Region Stockholm sedan 2010.

I kontakter med patientnämnden, smittskyddsläkaren och 1177 Vårdguiden kan finsktalande få prata med personal på sitt eget språk.

Samma ska nu gälla för samer och tornedalingar. En tillämpningsanvisning och en checklista ska nu gå ut till alla förvaltningar, där de kan se hur de förväntas arbeta med frågan.

Ny lag för minoriteter

Den 1 januari 2019 trädde en revidering av lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk i kraft.

Den ger samtliga nationella minoriteter (finnar, samer, tornedalingar, romer och judar) utökade rättigheter till bland annat information och inflytande, och även utökade språkrättigheter för tre av grupperna.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.