Flakstopp upprör elever

Cornelia Crutze, Anton Ericsson, Victoria Haraldson och Jack Svensson tycker att flakåkning till stan hör till studenten.
Cornelia Crutze, Anton Ericsson, Victoria Haraldson och Jack Svensson tycker att flakåkning till stan hör till studenten.
Lidingös studenter stoppas i år från att åka studentflak in till city. Stockholms stad vill inte längre ha in några festande studenter från kranskommunerna.

Ilskan är stor på ­Lidingös gymnasium – där många redan betalat för dyra flak.

– Man vill ju åka till stan, åka över bron! Man vill ju visa för alla att man tagit studenten! säger Cornelia Crutze, en av de studenter som är upprörd över beslutet.

Tillsammans med Anton Ericsson, Victoria Haraldson och Jack Svensson ingår hon i Hersby gymnasiums studentkommitté. De ordnar med studentmössor, gubbskiva och andra studentrelaterade ärenden.

I flera år har de hört rykten om att flakåkning i city skulle stoppas, och så även i år.

– Men vi tänkte att ”det är bara rykten”, säger Jack Svensson.

Studenterna var därför ute redan i höstas och bokade lastbilar och hyrde högtalare för att få till ett festligt studentfirande. Och det kostar en slant. Runt 2 000 kronor per person kostar det till exempel för den grupp som ska åka på Cornelia Crutzes flak.

Men i februari kom plötsligt ett brev från Lidingö stad och Lidingöpolisen där det stod att flakåkandet i år måste stanna på ön.

Bakom beslutet ligger en vädjan från Stockholms stads trafikborgarråd Ulla Hamilton (M) som önskat att kranskommunerna håller sina studenter hemma på studentdagen. Innerstan är redan hårt påfrestad av ombyggnationer i vägnätet och mäktar inte med studentflaken längre.

Men för studenterna på Hersby blev det totalt magplask. De har viss förståelse för att Stockholms stad sätter gränser, men är kritiska till att informationen kom så sent.

– Nu har vi bokat flaket i fyra fem timmar, men det är ju inte så kul att åka tjugo varv på Lidingö, säger Cornelia Crutze.

– Hade vi fått veta detta tidigare hade vi kanske kunnat lägga upp det här annorlunda, men nu är det för sent att ändra, säger Victoria Haraldson.

Mitt i Lidingö Tidning har även pratat med upprörda elever på Gångsätra gymnasium.

Paula Jagric, brottsförebyggare i Lidingö stad, är den som varit ansvarig för kommunikationen med studenterna. Hon förstår att de är besvikna.

– Jag håller med om att informationen kom i senaste laget, men vi fick beslutet sent i höstas. Vi har försökt få ut det så fort som det har gått, säger hon.

De nya reglerna är inget lagligt förbud, men enligt Paula Jagric ökar risken för ett totalstopp för flak om många studenter åker in till city.

Hon har full förståelse för att Stockholms stad vill minska den här typen av firande, som eskalerat under de senaste åren.

– De har hårt tryck på sig från bland annat näringslivet med den trafiksituation som finns.

Hon hänvisar också till andra kommuner som Täby och Danderyd där flakfirandet alltid stannat inom hemkommunen.

– Varför ska det vara förbehållet Lidingöstudenterna att åka in till stan? kan man undra. Men det är klart att vi inte är dummare än att vi förstår att det blir en annan sak att svänga runt Lidingö centrum.

Fakta

Turerna i debatten om studentflaken

Förra året kom en bestämmelse om att studentflak bara fick stå på skolgården om hela klassen åkte på ett och samma flak.

I år har Stockholms stad stoppat flakåkning i stan.

Nyligen skrev Lidingö tidning om en student som skrev ett argt mejl till Lidingös kommunalråd Paul Lindquist (M) om studentflaksbestämmelserna. Det brevet lade kommunalrådet upp på sin blogg som ett exempel på dålig svenska.

Efter kritik tog Paul Lindquist bort inlägget.