ANNONS

Flatenbadet ska få ny storhetstid

Linnea och Dan Andersson, Kai Ideström, Frances Lucas med Rina samt Rakel Clinton Lucas och Julia Lundberg ser fram emot Flatenfesten den 26 maj.
Linnea och Dan Andersson, Kai Ideström, Frances Lucas med Rina samt Rakel Clinton Lucas och Julia Lundberg ser fram emot Flatenfesten den 26 maj.
Flatenbadets byggnader har länge stått som förfallna monument från en gyllene guldålder. Men nu ska en totalrenovering stoppa förfallet.

– Här vill vi skapa en friluftsgård med aktiviteter året runt, säger Dan Andersson.
ANNONS

Denna gråkalla dag i februari är Flatenbadet en öde plats. De gamla slitna badhusen är låsta och fönstren täckta av träskivor. Byggnaderna har tidvis lämnats åt sitt öde och personer med liten känsla för kulturhistoria har krossat rutor och klottrat. Men det här är inget nytt. Så här har det sett ut i många år.

– Det var inte så många fönster i byggnaden som var hela när vi inventerade byggnaderna, säger Lars Edwin Andersson, vid Stockholm stads fastighetskontor.

Och väder och vind hade också gjort sitt.

– Delar av taken var lite murkna.

Men nyligen blev det klart att fastighetskontoret får 4 miljoner kronor för att renovera och bygga om de kulturmärkta byggnaderna. Arbetet ska starta till våren. I dag står husen antingen tomma eller fungerar som kallförråd.

– Husen mår bättre om det finns verksamhet där, säger Lars Edwin Andersson.

Och det är på gång. Fastighetskontorets uppdrag är att skapa förutsättningar för olika aktiviteter genom att ordna med en samlingslokal, bättre omklädningsrum och utökat utrymme för kiosk och servering. Men för att lyckas fullt ut behövs engagemang på platsen. Och det finns. En grupp Flatenvänner har bildat Föreningen Nya Flaten. Föreningen menar att platsen erbjuder mer än rent vatten och sandstrand.

– Det finns extremt höga naturvärden här, säger Dan Andersson, som är bio-geovetare.

Ett av föreningens mål är att arrangera naturaktiviteter och miljöverkstad för barn och ungdomar. Det handlar om att lära sig mer om växter, djur, miljövård och allemansrätt, men på ett roligt sätt.

ANNONS

– Genom att leka i naturen får man en anknytning till den – många barn saknar det i dag. Därefter kan man ha undervisning, säger Frances Lucas.

Dan Andersson tror att Flaten kan hämta inspiration från en plats som Lida friluftsgård. Det innebär också att Flaten får liv på vintern.

– Då kan man ploga upp sjön och ordna en isbana – men det går bra att ha naturskola då också.

För dem som vill vara i vattnet men tröttnat på att bada ska det finnas möjlighet att paddla kajak och klättra i berg i sommar. Och nya bouleplaner ska ge liv åt området vid badhusen.

– Genom att det hela tiden finns verksamhet här kommer även skadegörelse och busliv att minska, säger Dan Andersson, som även hoppas kunna engagera ungdomar i arbetet på badet.

Föreningen Nya Flaten kommer att rivstarta sin verksamhet med en fest den 26 maj. Men fram till dess söker man fler engagerade personer som kan och vill hjälpa till med de olika aktiviteterna.

– Vi välkomnar särskilt idéer och åsikter från barn. Nu finns det stora möjligheter att påverka vad som kommer att hända vid Flaten framöver, säger Frances Lucas.

Föreningens aktiviteter redovisas på hemsidan www.nyaflaten.se.

Fakta

Rustas och målas

Renovering och ommålning.

Omklädningshytterna ska öppnas åter.

Nya omklädningsrum för förskola och skolor.

Kajakförråd.

Toaletterna handikappanpassas.

Utökad kiosk- och kaféverksamhet.

Två nya bouleplaner.

Fakta

Plage anlades för 15 000 badgäster

På 1920-talet började stadsbor att söka sig till Flaten och Älten för att bada.

1929 fick idrottsförvaltningen 75 hektar mark vid Flatens östra strand av Stockholms stad för lägerverksamhet, senare tillkom 45 hektar för friluftsbad.

Badet anlades med en strand på 1 200 meter och en tillskapad sandplage på 18 000 kvadratmeter. Här fanns plats för upp till 15 000 badgäster. Byggnaderna ritades av Paul Hedqvist.

Invigt 23 juni 1934. Besökarna betalade entréavgift.

Barnbad med badbussar startade 1935.

Fyra vaktmästare och tre spärrvakter var anställda 1935.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.