Flemingsberg får ny stadsdel

I torsdags togs det efterlängtade spadtaget som inleder bygget av nya Flemingsbergsdalen.

Men det kan bli tuff konkurrens för andra centrum i närheten framöver.

I förra veckan beslutade till sist byggjätten och markägaren Skanska att säga ja till planerna på att börja bygga nya Flemingsbergsdalen.

Skanska har ägt marken sedan 1980-talet, men har valt att inte börja bygga, förrän nu. Det är samtidigt en fråga som kommunen kämpat med under lång tid.

Platsen för den nya stadsdelen i Flemingsberg är i dag en jättelik parkering mellan tingsrätten och pendeltågsstationen. I framtiden ska det vara ett levande område med nattliv, shopping och två sporthallar.

Skanskas vd och koncernchef Johan Karlström pekade mot pendeltågsstationen när han stod på scen under ceremonin vid första spadtaget i förra veckan.

– Titta där, infrastrukturen är redan på plats.

Inledningsvis kommer det att byggas 180 hyresrätter vägg i vägg med ett handels- och nöjes­centrum.

– Flemingsbergsborna får ett nytt levande centrum, inte bara under kontorstid. Det ska bli mer handel, kaféer och nöjesliv, säger kommunstyrelsens ordförande, Daniel Dronjak Nordqvist (M).

Det är ingen slump att just Flemingsberg blir ett av Stockholms läns viktigaste nav. Här finns sedan tidigare sjukhus, forskning, Södertörns högskola, Karolinska institutet och KTH. Det är särskilt sektorn ”life science” som kommer att vara bärande för den nya stadskärnan: forskning inom medicinsk teknik, livskvalitet och hälsa.

2011 berättade Skanskas rådgivare för Lokaltidningen Mitt i att man ville ha en stor aktör som skulle locka kunder till det nya Flemingsberg, för att inleda bygget.

Tidningen kunde då avslöja att byggjätten förhandlade med en stormarknad om en handelsyta på 7 000 kvadratmeter.

Redan då fanns farhågor hos butiker ända borta i Huddinge centrum om vad den ökade konkurrensen ska leda till. I Flemingsbergs centrum fanns en beräkning på minskad omsättning på uppemot 25 procent i och med bygget av ett nytt centrum.

Nu står det klart att det blir Ica Maxi och deras apotek som ska locka kunder till Flemingsbergsdalen.

Hur ser du på att Flemingsbergs centrum får en sådan konkurrens?

– Naturligtvis blir det konkurrens i början, men det flyttar också in fler och det kommer att byggas fler bostäder. Flemingsberg är ett väldigt spännande område, lite som Kista fast med life science i stället för IT, säger Daniel Dronjak Nordqvist.

Flemingsbergsborna har tidigare rankat nöjeslivet som ett av de sämsta i kommunen, något som kanske ändras när fler kafé­er och restauranger etableras.

Fakta

Polishögskolan flyttar hit

Polishögskolan och Röda korsets högskola står som nästa stora aktörer att flytta in i Flemingsberg.

Samtidigt planeras Spårväg syd i området, en tvärförbindelse mellan Flemingsberg till Älvsjö, via Kungens kurva.

År 2030 beräknar kommunen att Flemingsberg växt med 20 000 nya arbetsplatser och 5 000 nya bostäder.