Min lokala hjälte

Flemingsberg fortsatt intressant för Dramaten

Det gula byggnaderna är där kulturcentrumet kan byggas.
Det gula byggnaderna är där kulturcentrumet kan byggas.
I det rödmarkerade området är tanken att kulturcentret ska få sin plats.
I det rödmarkerade området är tanken att kulturcentret ska få sin plats.
Flemingsberg är med i det sista urvalet för var Dramaten och Operan ska öppna en ny filial.

Där kan ett nytt kulturcentrum stå klart inom fem år.

Dramaten och Operan har blivit för trångbodda i sina verkstäder och repetitionssalar i nuvarande lokalerna i Nacka, och letar efter ett nytt ställe där de kan fortsätta verksamheten samt utöka till ytterligare en scen för föreställningar. I början av sommaren skickades en förfrågan ut till kommunerna kring Stockholm om det finns lämpliga lokaler någon annanstans.

Huddinge kommun visade sitt intresse och föreslog att Flemingsberg skulle bli en utmärkt plats för ett nytt kulturcentrum, som Mitt i tidigare berättat.

Nu har Operan och Dramaten, som är Sveriges nationalscener för opera, balett och dramatik, gallrat bland ansökningarna, och Flemingsberg är kvar bland de som anses intressanta.

– Vi är en av de fyra, eventuellt fem, kommuner som de kommer att fortsätta föra diskussion med under hösten kring placering av nytt kulturcentrum, säger Signe Wernberg, ansvarig i kommunen för utvecklingen i Flemingsberg.

Definitivt besked kommer i november.

Tanken är att kulturcentret ska byggas i anslutning till det planerade shoppingcentret intill Flemingsbergs station. Kulturcentret ska också få lokaler till utställningar, barn- och ungdomsverksamhet, hotell- och restaurangverksamhet samt bibliotek. Det kan också bli plats för högre utbildningar inom konst, musik, sång och dans.

– Det här är jättespännande. Det skulle betyda oerhört mycket för området och det skulle höja dess prestige på ett fint sätt. Det pågår väldigt mycket i området och en scen och en kreativ miljö är betydelsefull för att locka hit fler människor, säger Vibeke Bildt (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i en tidigare intervju i Mitt i.

Kulturcentrumet och den nya regionala stadskärnan i Flemingsberg ska stå klar 2022.