ANNONS

Nu granskas våldet i Segeltorp och Flemingsberg

Nu ska dödsskjutningen av Shayan Gaff i Segeltorp - samt våldsbrotten i Flemingsberg och Huddinge i september - utredas av en forskargrupp inom polisen.
ANNONS

Samtliga mord och mordförsök i Stockholms län från 2011 kartläggas nu av en forskargrupp inom polisen.

Redan i dag kan gruppen slå fast att polisens arbetsmetoder är ineffektiva när det gäller att utreda gängskjutningarna i länet.

– Vi behöver ett helt annat tempo och en annan organisation, säger kriminalkommissarie Gunnar Appelgren.

Sverige sticker ut

Sverige sticker ut när det gäller gängskjutningar. I många andra europeiska länder förekommer inte liknande kriminalitet.

– Vi är sämst i Europa. Man hittar inte den här typen av våld i  andra länder, som Tyskland, säger Gunnar Appelgren.

Sedan en tid tillbaka leder han en forskargrupp vid polisen i Stockholms län, som går igenom samtliga utredningar av mord och mordförsök i Stockholms län, från 2011 fram till 2017.

Segeltorpfallet ska utredas

Syftet med att kartlägga alla mord och mordförsök i länet är att undersöka vad polisen har och inte har lyckats med i  utredningarna.

Totalt handlar det om 250 mord och mordförsök. 

shayan

Ett par av skjutningarna som forskarna ska granska är bland annat dödsskjutningen av lärarstudenten Shayan Gaff i Segeltorp. Polisens utredare tror att Shayan Gaff blev skjuten av misstag, att han togs för någon annan.

ANNONS

Huddingeskjutningar granskas

Flera annat fall med trolig koppling till gängkriminalitet, och som också kommer att granskas av forskarna, är de tre skjutningarna i Flemingsberg och centrala Huddinge i september.

Skottlossning i huddinge Centrum. Ung man skottskadad i Huddinge centrum. i närheten av Sjödalsgymnasiet. En yngre person ska ha skjutits i benen med flera skott 

En slutsats som forskarna kan dra redan i dag är att polisen i länet har dålig beredskap för att möta det här dödliga våldet. En annan slutsats är att migrationen inte självklart är en del av förklaringen till skjutningarna.

– De finns de som ser migrationen som en förklaring till skjutvapenvåldet. Om det vore så borde till exempel Tyskland ha betydligt större problem än vad som är fallet.

Första gången

Enligt Gunnar Appelgren är det första gången polisen i länet arbetar vetenskapligt med att kartlägga utredningar av mord och mordförsök.

– Det blir ett väldigt bra beslutsunderlag.

 En slutrapport ska presenteras vid halvårsskiftet 2019.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.