Min lokala hjälte

Fler äldre drabbas av våldsbrott

Malin Sundström är kommunpolis i Upplands Väsby.
Malin Sundström är kommunpolis i Upplands Väsby.
Flera äldre personer har den senaste tiden utsatts för rån och våld i centrala Väsby.
– Väsby har inte sett det här tidigare. Det har gått en gräns vid äldre, säger kommunpolis Malin Sundström.

Statistik över anmälda brott visar att det generellt är vanligare att unga män drabbas av våldsbrott än äldre och särskilt äldre kvinnor. Men den senaste tidens brott i Väsby oroar Malin Sundström som är Upplands Väsbys kommunpolis.

– Tidigare har jag alltid sagt att det är de som känner sig mest otrygga, ofta äldre, som blir utsatta för minst brott. Men jag kan inte säga det längre, säger Malin Sundström.

Hon menar att en gräns har suddats ut som tidigare innebar att äldre personer oftast var fredade från våldsbrott.

– Det är en extremt liten klick som gör sådant här. Ungdomarna som jag pratar med här i Väsby föraktar de som ger sig på äldre.

Polisen fokuserar sina insatser till centrala Väsby och man har också tagit kontakt med äldre i området för att ge information om hur man kan minska risken för att utsättas för brott.

Det handlar bland annat om att inte öppna dörren för okända och att vara försiktig när man tar ut pengar. Men Malin Sundström menar att man inte kan råda folk att inte gå ut.

– Vi kan inte tala om för folk att de ska begränsa sin rörelsefrihet. Däremot förstår jag om människor kan känna sig oroliga.

Det finns ännu ingen gripen för den senaste tidens händelser men Malin Sundström beskriver ändå utredningsläget som gott.

– Vi samkör utredningarna för att se om det finns en koppling mellan brotten. Förundersökningen lever och det är för att den fortfarande får näring. Mer kan jag inte säga på grund av sekretess.

Fakta

Uppmärksammade händelser senaste tiden

21 juli
En kvinna i permobil blir rånad på sin handväska och får ta motta sparkar mot huvudet av en ensam gärningsman.

3 september
En äldre kvinna rånas och knivskärs i sitt hem i centrala Väsby. Tre ungdomar ska ha trängt sig in i lägenheten efter att först ha ringt på dörrklockan. Saker från kvinnans hem stjäls.

4 september
En äldre man blir på morgonen rånad och misshandlad vid minigolfbanan i Vilundaparken. Enligt polisen är förövaren en yngre man beväpnad med ett pistolliknande föremål.

4 september
Coop i Väsby Centrum utsätts för ett rån. Förövarna kommer över delar av dagskassan och försvinner från platser till fots. Rånet var det andra mot samma butik på mindre än tre månader.

25 september
En kvinna i 70-årsåldern utsätts för ett rån bakom Väsbyskolan. Rånaren är maskerad med en huva och tvingar till sig pengar, kontokort och nycklar.

25 september
Ica Kvantum i Väsby Centrum utsätts för ett rånförsök. En man hotar personalen med en skruvmejsel men kommer inte över några pengar.

26 september
En person rånas vid 22-tiden på sin telefon och misshandlas av en grupp ungdomar på Dragonvägen. Offret behöver efteråt vård av ambulanspersonal.
Ett vittne ser att 15-20 ungdomar finns i närheten när misshandeln begås.

27 september
En telefonbutik vid Glädjen rånas av två maskerade personer på tisdagsmorgonen. Två gärningsmän kommer över kontanter och mobiltelefoner. De försvinner i en stulen Volvo som senare hittas på Stallgatan.