ANNONS

Fler alkoholförbud på väg

Flera krogar på Södermalm har fått restriktioner i sina sprittillstånd. Och fler ryktas vara på gång.

Göta Källare har förlorat det helt och Kellys får inte längre servera alkohol efter klockan ett på natten. Båda har överklagat besluten.
ANNONS

Krogen Göta Källare vid Medborgarplatsen har inte längre tillstånd att servera alkohol. Det beslutade tillståndsutskottet på senaste mötet.

– Göta Källare har haft stora brister när det gäller berusade gäster inne på stället och de har haft stora problem med våld, säger Anders Häregård, chef för tillståndsenheten.

Redan i juli varnade tillstånds-enheten Göta Källare men man tycker inte att det skett någon förbättring sedan dess.

Även restaurang Kellys, som har haft liknande problem, fick restriktioner. På Kellys får man inte längre servera alkohol efter klockan 01, till skillnad mot tidigare då krogen haft tillstånd fram till klockan 03.

– På Kellys var det flest problem efter klockan ett så vi gjorde bedömningen att man skulle kunna komma tillrätta med dem om man drog ner serveringstiden.

Besluten grundas dels på tillståndsenhetens egna kontroller, dels på polisens kontroller och rapporter om våld och omhändertagna personer.

– Jag vill inte uttala mig om enskilda ärenden, men visst finns det krogar runt Medborgarplatsen där det inte är en god ordning och som vi agerar mot. Det finns ett tydligt samband mellan oansvarig alkoholservering och våldsbrott, säger Johan Heed, som är närpolischef på Södermalm.

Både Göta Källare och Kellys har överklagat besluten och ansökt om tillfälliga serveringstillstånd tills ärendena har avgjorts i förvaltningsrätten.

– Vi är förvånade och tycker inte vi bryter mot alkohollagen. Om en person blir arg på en annan så återställer vi ordningen, men det är svårt att se till att det aldrig sker, säger Lars Nilsson, delägare i Göta Källare.

ANNONS

Under veckan som gått har Göta Källare endast fått servera läsk. Men i fredags kom beskedet att servering av alkohol tillåts under tiden man utreder ärendet.

– Det känns jätteskönt och lite som en upprättelse. Vi tycker inte vi har gjort något fel, men alla kan bli bättre, säger Lars Nilsson.

Jim Yürekci, ägare till Kellys, vill inte kommentera beslutet än.

– Det här är väldigt allvarligt för oss. Vi har överklagat men vill inte uttala oss innan vi fått ett svar, säger han.

Enligt uppgifter till Lokaltidningen Mitt i Södermalm riskerar fler krogar på Södermalm att förlora eller få restriktioner i sina tillstånd.

Men någon policyförändring där tillståndsenheten vill få bort 03-tillstånden på Södermalm, är det enligt Anders Häregård, inte.

– Nej, vi har ingen sådan plan, vi utgår bara från vad det finns för problem på ett ställe och det är ju inte så att alla ställen med sena serveringstider har ordningsproblem, säger han.

Enligt Anders Häregård blir 30–50 krogar per år av med sina sprittillstånd i Stockholm.

– Oftast gäller det problem med ekonomin eller att man inte har betalat skatt. Det är ganska ovanligt att vi återkallar ett tillstånd bara på grund av serveringsproblem.

Under större delen av förra veckan var det läsk som gällde på Göta källare. I fredags fick krogen ett tillfälligt tillstånd att servera alkohol medan ärendet utreds.

”Det här är väldigt allvarligt för oss. Vi har överklagat. Jim Yürekci kellys ägare

Fakta

Krogen kan överklaga beslutet

Stockholms stads tillståndsutskott fattar beslut om att dra in serveringstillstånd.

Beslutetet kan överklagas till förvaltningsrätten. Efter beslut där kan krog och tillståndsenhet överklaga till kammarrätten som kan meddela prövningstillstånd.

Är man fortfarande inte nöjd kan man vända sig till Högsta förvaltningsdomstolen som kan meddela prövningstillstånd.

Under tiden en utredning pågår kan krögaren ansöka om tillfälligt serveringstillstånd. Beslut om det fattas av förvaltningsrätten.

Källa: Tillståndsenheten

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.