Fler avgångar för båtpendlare

Intresset för att åka pendelbåt från och till Nacka har ökat. Nu sätts en tredje båt in för att klara av behoven i höst.

En ytterligare båt för att klara av det växande behovet med att pendla mellan Lidingö, Nacka och Nybrokajen har satts in.

Tre båtar kommer att trafikera linjen och det blir cirka 30 minuter mellan avgångarna under rusningstrafik.

Anders Rörby var med och drog igång projektet med pendelbåten. Numera är han konsult till operatören, rederiet Ballerina.

– Antalet resenärer ökar hela tiden och det är många som har önskat en bättre turtäthet, säger han.

Anders Rörby menar att linjen självklart är aktuell även för Värmdöbor.

– De som jobbar i Stockholm kan åka buss till Nacka trafikplats, gå ner till Nacka strand och därifrån åka båt till Frihamnen eller in till stan. Det är ingen dålig väg till jobbet.

Första båten kommer att lämna Nybrokajen tidigare än förut. Klockan 05.40 styr båten ut från kajen och de tre båtarna är sedan i trafik till klockan 10.00. Mellan 10 och 14 är det sedan en båt som går och efter klockan 14 blir tre båtar igen.

– Under våren och sommaren har båtarna gått fulla. Vi har till och med tvingats lämna folk på bryggan på grund av att vi har haft fullt, säger Anders Rörby.

Ännu en nyhet är att två båtar kommer att trafikera sträckan under helgerna, vilket innebär cirka 50 minuter mellan avgångarna, i stället för tidigare runt en och en halv timme.

– Vi har under våren och sommaren kört med en extra båt under helgerna för att klara strömmen av resenärer, säger Anders Rörby.

Fakta

Pendelbåten till Nybrokajen

Sjövägen heter SL:s pendelbåtslinje, linje 80, som trafikerar Nybroplan-Nacka-Lidingö-Frihamnen. Operatör är Rederi-aktiebolaget Ballerina.

Pendelbåtstrafiken mellan Nybroplan och Frihamnen har på 1,5 år ökat från 40 000 resenärer 2009 till 240 000 passagerare.

Nu renoveras båten Kung Ring, som ska bli linjens tredje båt och ersätter M/S Kanholmen.

Källa: www.sjovagen.se