ANNONS

Fler barnfamiljer är utan bostad

Många Sollentunabor saknar ett hem och allt fler hemlösa är barn. En förklaring till att fler barn saknar bostad är att kommunen har tagit emot stora flyktingfamiljer.
ANNONS

Socialtjänsten årliga kartläggning av hemlösheten visar att 177 personer saknar ett hem, drygt 30 procent fler än förra året. Enligt kommunen beror ökningen på att man ändrat sättet att räkna och jämför man med 2012 har hemlösheten minskat.

Men säkert är att allt fler hemlösa i kommunen är barn. När kartläggningen gjordes i april bodde 113 barn med en hemlös förälder – 39 fler än förra året. En förklaring till att gruppen hemlösa barn har ökat är kommunen har tagit emot stora flyktingfamiljer med många barn.

– Men det är inte så hemskt som det ser ut. De är inte hemlösa på det sättet att de inte har tak över huvudet. De här barnen bor med sina föräldrar i tillfälliga boenden, människor som är på väg ut i ett ordinarie boende, säger socialchef Kerstin Lidman.

Alla hemlösa bor alltså inte på gatan. Kommunen använder Socialstyrelsens definition av hemlöshet, som delas in i fem olika kategorier.

De flesta Sollentunabor som räknas som hemlösa bor på prov i en lägenhet som kommunen har ordnat och som kräver tillsyn. Andra befinner sig på någon form av anstalt eller behandlingshem och ytterligare andra saknar bostad men bor hos släkt och vänner.

38 personer fanns i gruppen uteliggare – människor som hänvisas till härbärge eller akut- eller jourboende.

De allra vanligaste ­orsakerna till hemlöshet är missbruk, att någon inte har godkänts som hyresgäst ­eller att man har för kort kötid för att få en bostad.

Bostadsbristen i kommunen är ett stort problem för socialtjänsten, berättar Kerstin Lidman.

– Det är alltid bekymmersamt att inte ha eget boende. Vi hjälper människor så gott det går med tillfälliga boenden tills de kommer ut på ordinarie bostadsmarknaden. Men vi kan inte hjälpa alla människor till boende, det är ett politiskt ansvar.

ANNONS

De är inte hemlösa på det sättet att de inte har tak över ­huvudet.Kerstin Lidman

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.