ANNONS

Fler bostäder till salu efter sommardvalan

Bostadspriserna har inte rört sig mycket på kort sikt. Däremot är uppgången på ett år tydlig. Både villa- och bostadsrättspriset har gått upp med nio procent.
Bostadspriserna har inte rört sig mycket på kort sikt. Däremot är uppgången på ett år tydlig. Både villa- och bostadsrättspriset har gått upp med nio procent.
Bostadspriserna i Stockholm ligger stilla. Samtidigt har bostadsletarna rekordfå nya hem att välja bland.

Men nu vaknar bostadsmarknaden ur sin dvala.
ANNONS

De senaste månaderna har bostadspriserna i Stockholm inte rört sig mycket. Villapriset i länet har till exempel inte förändrats den senaste månaden.

Bostadsrättspriset i centrala Stockholm har stigit med en procent den senaste tremånadersperioden, visar siffror från Svensk Mäklarstatistik. I länet har priset inte förändrats under samma period och gått ner med en procent den senaste månaden.

Förklaringen är sommaren. Då säljs betydligt färre bostäder i Stockholms län än normalt, enligt Per-Arne Sandegren, analysansvarig vid Svensk Mäklarstatistik.

– Det är en sommareffekt. Priserna kommer att hämta upp sig rätt snabbt när framför allt de dyra lägenheterna kommer tillbaka på marknaden, säger han.

Sett till en längre period är däremot uppgången tydlig. I flera kommuner – som Botkyrka och Haninge – har lägenhetspriserna stigit över 20 procent på ett år. Snittet i länet ligger på 9 procent – också för villor.

– Bostadsrätterna har under flera år gått upp mycket mer än villorna som släpat efter både i Stockholm och riket. Men den senaste tiden har vi sett en tydlig förändring när villorna har krupit ikapp.

Hur kommer då priserna att förändras? Mer än hälften av mäklarna i Stockholms län tror att priserna på villor och bostadsrätter kommer att ligga stilla under det tredje kvartalet. Fyra av tio tror att de kommer att stiga, enligt en undersökning från branschorganisationen Mäklarsamfundet där över 300 mäklare deltog.

– Så länge konjunkturen är stark och bostadsbyggandet ser ut som det gör finns det ingenting som just nu talar för en avmattning. Bostäderna säljs väldigt snabbt nu och det är säljarens marknad. Är man köpare gäller det att vara på hugget, säger Per-Arne Sandegren.

Bostadsletarna i Stockholms län har i sommar haft rekordfå nya hem att välja bland, visar statistik från Hemnet.

ANNONS

– Det är det lägsta utbudet sedan vi började mäta 2008, säger Staffan Tell, pressansvarig på bostadssajten.

Men nu har bostadsmarknaden dragit igång igen efter sommar-dvalan. Och det märks på intresset. Förrförra veckan slog Hemnet besöksrekord. Då var också den första stora visningshelgen.

– Utbudet har tredubblats nu på någon vecka och kommer att fortsätta att växa och gissningsvis nå toppen i Stockholm någon gång i september. Om det följer genomsnittet de senaste åren blir det vecka 37.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.