Fler vill lära sig cykla i Bagis

Cykelkurs, bagarmossen, fotot från annan plats. skarpnäck cykelfrämjandet
På kurserna får man börja med att hitta balansen på en cykel utan trampor.
Våren är här och allt fler cyklar i Hammarby-Skarpnäck. För den som är vuxen men inte vet hur man gör finns nu möjlighet att lära sig.
Nästa vecka börjar årets första cykelkurs i Bagarmossen.

Det handlar mycket om att överkomma sina rädslor och våga, för man måste ju ha lite fart för att kunna hålla balansen, säger Anna Asplind på Cykelfrämjandet.

Det är tredje året i rad som Cykelfrämjandet ordnar cykelkurser för vuxna i Bagarmossen. Och intresset är stort, i år funderar de på att utöka.

– Det är många i Skarpnäck som vill lära sig så antingen så håller vi en kurs till där eller i Bagarmossen. Eller så både en i Skarpnäck och en i Bagarmossen. Det är inte riktigt klart än.

Hur går en kurs till?

Vi skapar så kallade springcyklar genom att skruva av pedalerna, så att man får lära sig att hitta balansen innan man ska lära sig att trampa. För det blir mycket lättare om man har fått kontroll på cykeln och lärt sig hålla balansen och svänga innan man får på pedalerna. Sedan ökar vi svårighetsgraden. Man ska ju kunna visa tecken i trafiken så man får lära sig att släppa styret med ena handen medan man kör. Det ingår också teori, trafikregler och enklare skötesel av cykeln exempelvis hur man pumpar den och smörjer kedjan.

Blandningen av deltagare är stor men många är utrikesfödda.

– Cykeln kan vara ett sätt att få jobb, vissa arbetsplatser kräver cykelkunskaper och om man jobbar på hemtjänsten eller posten så underlättar det när man ska ta sig fram. Många går också våra kurser för att ta sig till och från jobbet eller för att komma ut och se nya platser. För att kunna cykla med sina barn och för att få träning naturligt samtidigt som man tar sig fram.

95 procent av dem som går kurserna brukar vara kvinnor.

– De kanske kommer från en kultur där kvinnor inte har fått cykla eller har vuxit upp i ett land där det inte går att cykla på grund av trafiken. Cykel är också ett tryggt sätt att resa på, man kommer snabbt från dörr till dörr istället för att behöva vänta på t-bana och bussar.  Det gör att framförallt de kvinnor som rädda att röra sig ute på kvällar får lite större rörelsefrihet under dygnets alla timmar, säger Anna Asplind.

Hur lång tid tar det att lära sig cykla?

– Det brukar ta de 12 timmar som kursen är. I princip alla som kommer alla gångerna lär sig cykla. Men om man inte hinner så får man fortsätta träna på nästa kurs. Men det är jätteovanligt att det behövs.

Enligt Anna Asplind fyller cykelkurserna fler funktioner.

Eftersom vi arbetar med lokalt förankrade volontärer så det blir ett integrationsprojekt också, för då träffas man utöver cykelkurser i exempelvis mataffären. Och man kanske tar cykelturer ihop, så det blir ett mervärde i det här projektet, säger hon.

Cykelkursen i Bagarmossen startar den 4 april klockan 18. Anmälan görs hos Cykelfrämjandet.

I söderort hålls även cykelkurser i Fagersjö och Vårberg. Kursen i Fagersjö startar den 17 april och kursen i Vårberg den 23 april.