ANNONS

Så ska de få fler att cykla på vintern

collage-vintercykling nacka kommun
Vintercyklingen i Nacka kommun ska nu kopieras av Stockholms stad.
Stockholms stad sjösätter i år ett nytt projekt – Sthlm vintertramp – som ska få fler att cykla året om. Men också öka förståelsen i trafiken mellan cyklister, bilister och fotgängare.
ANNONS

Projektet är nytt för i år och började med att stockholmarna tidigare i år fick anmäla sig för att bli en av 40 vintercyklister. Men intresset var så stort att Stockholms stad bestämde sig för att utöka antalet.

– Vi har ökat till 60 cyklister. Totalt fick vi in cirka 1 500 ansökningar. Ett intresse vi inte hade räknat med, säger projektledaren, Sara Nilsson på Klimatsmarta stockholmare som är en del av Miljöförvaltningen.

Inspiration från Nacka kommun

Just nu är urvalsprocessen i gång, men mellan den 1 december och 28 februari kommer 60 cyklister anta utmaningen att cykla minst tre kilometer, minst tre gånger i veckan. Stockholms stad håller med dubbdäck för att förbereda cyklisterna inför vintern samt ett startpaket med tillbehör som underlättar för vintercykling.

Inspirationen kommer från Nacka kommun som redan förra året genomförde samma projekt. Även där hade projektet stort intresse och kommer att köras på samma sätt i år.

Bidra i en känslig fråga

Syftet är att få fler att cykla året om och samtidigt göra stockholmarna mer klimatsmarta. Men också öka förståelsen i trafiken.

– Vi har ju klimatuppdraget som huvudfokus, och jobbar på lång sikt mot ett fossilbränslefritt Stockholm 2040. Men förhoppningsvis kan vi öka förståelsen mellan olika trafikanter, säger Sara Nilsson.

Varför tror du att frågan kring cyklar i trafiken är så känslig?

ANNONS

– Det blir trångt. Staden jobbar ju med en framkomlighetsstrategi, men innan allt är färdigbyggt är det klart att det blir konflikter. Ju mer det sätter sig desto mer kommer förståelsen att öka.

Hur ska det här projektet bidra?

– Under de tre månaderna kommer vi utåt kommunicera mycket kring vintercyklisterna. Men vi kommer också ha cykelteman där vi bland annat tar upp respekt i trafiken och hur man som cyklist klär sig rätt.

Finns det fler fördelar med att vintercykla?

– En grej är att det bidrar till en bättre hälsa och så blir det mer pengar över i plånboken. Men framförallt är det den här frihetskänslan att ta sig från a till b på egen hand.

Enligt prognosen kommer Stockholms stad att lägga 150 000 kronor på projektet Sthlm vintertramp.

ANNONS