Fler fälls med DNA-spår

I oktober bröt sig någon in i Carl Johan Gezelius villa och stal tv, dator, smyckeskrin och plånbok.

Men tjuven gjorde ett misstag – han lämnade DNA-spår på ett lås vilket gjorde att inbrottet kunde klaras upp.

Det var i oktober som Carl Johan Gezelius stod på flygplatsen på Kanarieöarna med sin fru och skulle ta flyget hem efter en semestervecka.

Då kom ett kryptiskt sms från hustruns föräldrar.

– De skrev att vi skulle kontakta dem när planet landat, säger Carl Johan Gezelius.

När de kom hem fick de det tråkiga beskedet att någon gjort inbrott i parets villa i Enebyberg.

Det var ingen rolig syn som mötte dem när de kom hem till sitt hus. Det var efter midnatt och ytterdörren var trasig.

Tjuven hade brutit upp dörren, slitit bort en ny platt-tv från sitt väggfäste, tagit datorn, en liten träkista med smycken, en plånbok och bilnycklar.

– Min fru hade lagt alla sina smycken i träkistan. En del av dem var arvegods och går inte att ersätta, säger Carl Johan Gezelius.

Eftersom inbrottet gjorts någon dag innan de kom hem hade det upptäckts av fruns föräldrar som skulle se till villan. De ringde polisen som kom dit och säkrade spår.

– Polisen i Danderyd ska ha en eloge för att de tagit sig tid och bemött oss väl, säger Carl Johan Gezelius.

Polisen hittade blodspår på låset och skickade ett prov till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL. Men där blev det ingen träff.

En månad senare greps några tjuvar efter flera inbrott i Järna. De fick lämna DNA-prov som också skickades till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL.

Blodprovet från en av tjuvarna i Järna visade sig vara identiskt med de blodspår som återfunnits på familjen Gezelius lås i Enebyberg.

Det blev rättegång och den 29-årige tjuven dömdes till fängelse i ett år och sex månader samt utvisning. Han erkände att det var hans blod på låset men kunde inte förklara varför det fanns där.

Danderydspolisen ringde till familjen Gezelius och berättade att tjuven var gripen men att man inte hittat något stöldgods från inbrottet.

Enligt åklagaren på Södertälje tingsrätt, Sara Sundström, var DNA-bevisningen ytterst viktig för att inbrottet i villan skulle klaras upp.

– I det här fallet var det direkt avgörande för bevisningen och en fällande dom, säger hon.

Statistik från SKL visar att det blir allt vanligare att brottslingar identifieras med hjälp av DNA. Arbete pågår nu för att ett utbyte av DNA-profiler mellan EU-länder ska komma till stånd.

Efter inbrottet har Carl Johan Gezelius skaffat en ny mer inbrottssäker dörr till villan.

Fakta

Allt fler träffar i DNA-registret