Fler får svårt att ta sig ur skuldträsket

I Värmdö står personer i medelåldern för över hälften av de snabblån som går till Kronofogden. Och då är de ofta redan skuldsatta till tänderna.

Allt fler Värmdöbor lån­ar mindre summor snabbt och till en hög lånekostnad. Snabblåneskulder på knappt en halv miljon kronor gick till Kronofogden förra året. Summan har fördubblats sedan 2010.

Flest betalningsförelägg­anden får de som är mellan 36 och 55 år.

de stod för över 57 procent av skulderna som gick till Kronofogden förra året, vilket är en ökning med över 15 procentenheter. I Sverige är snabblån, som till stor del utgörs av sms-lån, mest populärt bland ungdomar. De flesta som vänder sig till budget- och skuld­rådgivarna i Värmdö är i åldern 40 till 50 år.

– Oftast har de råkat ut för något omvälvande – som skilsmässa, sjukdom eller arbetslöshet, säger skuldrådgivaren Marianne Zetherlund.

De som inte har betalat av snabblånen i tid, är oftast även svårt skuldsatta för fler, betydligt högre lån.

– Snabblån är sista spiken i kistan. Du börjar med ett bra lån på din bank, men ekonomin går inte ihop och lånet måste utökas. Om du då måste gå ner i arbetstid, blir sjuk eller skiljer dig räcker pengarna inte till och du vänder dig till banker som erbjuder sämre lån. Till slut blir det snabblån – men då är du redan överskuldsatt.

Marianne Zetherlund menar att det ofta är skammen som gör att skuldsatta söker hjälp först som en sista utväg.

– I dag är det väldigt skamligt att ha dålig koll på sin ekonomi. De som kommer till oss är inte de man ser i tv-programmet ”Lyxfällan” – de som kommer hit har redan gjort allt. De har inget flashigt att sälja.

Fakta

Så skuldsatta är Värmdöbor

Förra året gick totalt 98 av Värmdöbornas snabblåneskulder till Kronofogden. 2010 var siffran 58.

2011 stod personer mellan 36 och 55 år för drygt 40 procent av betalningsföreläggandena av denna typ av lån.

2012 var siffran 57. Detta kan jämföras med medianen för hela landet; 40 procent.

Källa: Kronofogden