Tunnelbanetrafiken på blå linjen drabbades av stora störningar under tisdagen efter att samtliga tåg fick tas ur trafik på grund av hjulskador.

Och eländet fortsätter under onsdagen då nya fel har upptäckts, något som P4 Stockholm var först med att rapportera.

– När vi besiktigade banan i går upptäckte vi att huvudproblemet var en växel mellan Fridhemsplan och Rådhuset. Senare på kvällen upptäckte vi nya skador på de tåg som passerat trots att växeln reparerats, säger Andreas Strömberg, presstalesperson på SL.

Under natten kunde man därför konstatera att man behövde laga ytterligare en växel, vid Kungsträdgården, berättar han. 

Lånar in från röda

För att hantera situationen har SL lånat in vagnar från röda linjen och satt in fler ersättningsbussar än under tisdagen.

Detta kan leda till inställda avgångar på röda linjen.

– Det är fortfarande en stor utmaning på linjen. Nu får vi ta det timme för timme, säger Strömberg.

Bättre trafiklösning

Det finns ingen prognos för när trafiken kan återgå till det normala, då skadorna först måste åtgärdas. Arbetet kommer att ta tid, men kapaciteten kommer successivt att bli bättre, säger Strömberg.

– Det vi tittar på nu är hur många vagnar och fordon vi kan ta in från gröna och röda linjen för att sätta in en mer robust trafiklösning på blåa linjen. Kanske att det kan vara på plats från och med fredag.

På onsdagsmorgonen går tågen var 20:e minut på linje 10 och 11 mellan Hjulsta och T-centralen samt Akalla och Fridhemsplan.

Bussar förstärker mellan Kungsträdgården, Akalla och Hjulsta.

Texten uppdateras...