Fler flyktingbarn behöver gode män

Nu är det klart med ett nytt provisoriskt boende för ensamkommande barn på Lidingö.

Samtidigt jobbar överförmyndaren för att rekrytera fler gode män åt den allt större gruppen.

När Lidingöbon Agneta Djäken blev pensionär ville hon ha något nytt att engagera sig i. Hon kollade igenom kurskataloger utan att hitta något som lockade och i november tog hon i stället sitt första uppdrag som god man, åt en 17-årig pojke.

– Vi klickade direkt. Han är en väldigt trevlig och ambitiös kille som förtjänar alla möjligheter till en bra etablering. Han började i skolan och försökte prata svenska varje dag, säger hon.

Och det behövs fler som Agneta Djäken på Lidingö framöver. På bara ett par år har antalet platser för ensamkommande som söker asyl ökat från 3 till 24 på Lidingö.

Efter ett intensivt arbete för att hitta fler sängplatser har kommunen nu skrivit kontrakt på ett provisoriskt boende med inflyttning den 15 april. Samtidigt jobbar man för att utöka antalet sängplatser på boendet Vårljus i Högsätra, från 15 till 30.

– Det är jätteviktigt att vi har boenden på ön där vi kan ta emot de ensamkommande barn som vi ska ta ansvar för. Annars måste vi lösa det utanför kommunen, säger Anna Malmstedt, socialsekreterare på Lidingö stad.

Varje barn behöver också en god man som fungerar som stöd. Kommunens överförmyndare Carl-Johan Gestrup räknar med en markant ökning av antalet uppdrag för gode män framöver.

– Det har inte blivit brist än men vi kan inte utesluta det. I dag har vi en gynnad situation men vi har gått ut till alla gode män och bett dem höra av sig till oss om de vill ha fler uppdrag, ­säger han.

Fakta

Det här gör en god man

En god man hjälper ensamkommande flyktingbarn att söka asyl, deltar i utredningar hos Migrationsverket och sköter kontakten med andra myndigheter som socialtjänsten och Skatteverket.

En god man ansvarar för barnets ekonomi, hjälper till med läkarbesök, tar kontakt med skolan och deltar i utvecklingssamtal.