ANNONS

Fler flyttar från Norrmalm än hit

Många vill hänga i Vasastan. Men förvånande nog var det fler som flyttade härifrån än flyttade hit förra året.
Många vill hänga i Vasastan. Men förvånande nog var det fler som flyttade härifrån än flyttade hit förra året.
Långsamt men säkert närmar vi oss 70 000 invånare. Men det segar. För märkligt nog flyttar fler från Norrmalm än hit.
ANNONS

Som tur är föds det många barn här och det är förklaringen till att befolkningen ökade med 217 personer och vid nyår uppgick till 69 536 invånare.

Så att det ändå blev en liten ökning av befolkningen inom Norrmalms stadsdelsområde beror på att de nyfödda blev betydligt fler än dem som avled. Födelsenettot landade på 765 personer, vilket i sin tur kan förklaras med många är i barnafödande ålder. Av hela befolkningen är hela 37 procent, eller 25 943, mellan 20 och 39 år gamla.

Så om det bara hängde på födelsetalen skulle befolkningen växa starkt på Norrmalm och i Vasastan.

Men samtidigt hör stadsdelen till dem som i fjol hade fler utflyttade än inflyttade. Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta hade också ett så kallat negativt flyttnetto.

– På Norrmalm kan förklaras av att det de senaste fyra åren inte har färdigställts några nya lägenheter i området, säger Bilal Ada vid Sweco Society, som varit med och gjort den befolkningsöversikt som släpptes vid halvårsskiftet.

Nettot blev ett flyttunderskott på 560 personer och det gör att befolkningstillväxten bromsas något och mindre än i resten av innerstan.

Men på Norrmalm kan vi trösta oss med att vi ändå snart kommer att dra ifrån Kungsholmen, som i dag bara har ett par hundra färre invånare än vi. När Hagastadens alla nya lägenheter blir klara år 2025 räknar staden med att vi är knappt 78 000 i stadsdelen medan Kungsholmens invånare kommer att vara fyra tusen färre. Och enligt prognoserna väntas Norrmalm redan i år spränga 70 000-vallen.

Siffrorna finns i den befolkningsstatistik som släpptes vid halvårsskiftet. Där framgår också att Norrmalm tillsammans med Södermalm och Kungsholmen hör till stadens mest tättbefolkade stadsdelar. Men som alla vet är invånarna ojämnt fördelade. Det är mycket få som bor i Klara medan de som hör hemma i västra Matteus församling är betydligt fler.

Som vi tidigare berättat är arbetslösheten låg på Norrmalm. Den öppna arbetslösheten låg vid nyår på 1,6 procent, vilket var lägst i hela Stockholm. Tillsammans med Östermalm har vi också lägst andel biståndstagare, 0,5 procent.

ANNONS