ANNONS

Fler gäster beställer in mer

Patrik Grubel och Niklas Melin på O'Learys i Haninge äter mer ute i dag än tidigare.
Patrik Grubel och Niklas Melin på O'Learys i Haninge äter mer ute i dag än tidigare.
Krogboomen ger branschen mer klirr i kassan. Men större krogvana bland gästerna gör också att restaurangerna måste anstränga sig mer för att möta deras krav.
ANNONS

Krognäringen i Haninge har ökat sin omsättning från 304 miljoner till 558 miljoner mellan 2007 och 2016, en ökning med 85 procent. Lika mycket har antalet anställda ökat, medan antalet krogar steg från 118 till 145.
Att det är boom i branschen märker Mattias Eriksson, restaurangchef på Smådalarö Gård, som kom dit med nuvarande ägare för sju år sedan.
– Innan vi tog över var det många som bokade hela hotellet och då stängde det för andra. Nu har vi oftare öppet även för allmänheten och då ser vi en ökning av gäster.
De har utökat, bland annat genom att bygga en uteservering.
– Vi skulle behöva ännu fler platser, säger han. Sommartid har vi mellan 150 och 200 gäster per kväll. Dessutom beställer de flesta fler rätter än tidigare. Man unnar sig både förrätt och dessert.

Det ger förstås ökad omsättning. Men när fler skaffar sig krogvana måste restaurangerna anstränga sig mer.
– Folk har blivit mycket mer pris- och kvalitetsmedvetna, säger Mattias Eriksson. Det ställer högre krav på att vi levererar. Det är mycket vanligare med vinkännedom till exempel, så man kan inte luras längre.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.