Fler gator kan få dubbdäcksförbud

Dubbdäcksavgift är en dålig idé. Det anser regeringens u­tredare.

I stället kan nu dubbdäcks­förbuden – som i dag bara finns på Hornsgatan – utökas i Stockholms innerstad. Möjliga gator är Sveavägen och Fleming­gatan.

Utredningen om dubbdäcksavgiften presenterades av ­regeringen i förra veckan. Avgift är en dålig idé slår utredarna fast. De menar att de möjligheterna kommunerna har – som exempelvis dubbdäcksförbud på specifika gator – räcker för att förbättra luften.

Mitt i har tidigare skrivit om planerna på dubbdäcksavgift, alternativt fler förbud. Förra året slog trafikborgar­rådet ­Daniel Helldén (MP) fast att om ingen avgift blir av, införs i stället dubbdäcksförbud som det på Hornsgatan på fler av innerstans gator. Det gäller fortfarande.

– Utan dubbdäcksavgifter­ kommer Stockholm att införa ­ytterligare förbud på exempelvis Sveavägen och Fleming­gatan för att få ner de skadliga partiklarna i luften, säger ­Daniel Helldén (MP).

Även de borgerliga partierna hoppades på en skatt.

”Stockholm har problem med partikelnivåerna i luften, framför allt på grund av dubbdäcksanvändningen. Att en statlig utredning nu föreslår att skatt på dubbdäck inte införs är därför ett hån mot boende i innerstaden”, säger oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (FP) i ett pressmeddelande.

Enligt finansministern Magdalena Anderssons pressekre-terare Miriam Abu Eid, har regeringen ännu ingen åsikt i frågan om dubbdäcksavgift.

– Först ska utredningen ut på remiss. Det är för tidigt att säga något än.

Stockholm har problem med partikel­nivåerna i luften.