ANNONS

Fler gymnasieelever kan gå i sommarskola i år

Klassrum, skola, Isabel Smedberg-Palmqvist (L) skolborgarråd
Alla gymnasieelever som behöver sommarskola för att få godkända betyg ska få plats i år, säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L)
Under vårterminen har gymnasieelever studerat på distans, något som kan göra att fler elever än tidigare behöver gå i sommarskola.
– Alla som har behovet ska erbjudas plats, säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L).
ANNONS

Mellan den 15 juni och 10 juli kan gymnasieelever i kommunala gymnasieskolor som inte klarar godkänt erbjudas plats i sommarskola på Thorildsplans och Blackebergs gymnasium.

– Det är ännu viktigare i år än tidigare att fånga upp dem. Speciellt treorna så att de kan ta studenten, men även tvåorna, säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L).

Distansundervisning sedan i mars

Sedan mars har elever i gymnasieskolor i Stockholm haft distansundervisning, efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer på grund av coronaviruset. Överlag har distansundervisningen fungerat bra, enligt Isabel Smedberg-Palmqvist.

– De har gjort det beundransvärt bra, även om många elever tycker att det är urtråkigt. Speciellt nu när det brukar vara mycket aktiviteter i skolan. Jag var med på en mösspåtagning på nätet. De satt med ett glas bubbel och tog på sig mössorna samtidigt. Jag blev alldeles rörd.

Bra för hemmasittare

Men för några elever har det nya undervisningssättet varit väldigt positivt.

– För hemmasittare, där kan man verkligen se att de här lösningarna har varit behjälpliga. Många har fullföljt sin utbildning på ett bättre sätt än tidigare. Det ska vi ta mycket lärdom av, vi kan hitta flexibla lösningar för elever som inte klarar av att vara i skolan.

Skolborgarrådet öppnar för att distansundervisning kan användas även efter epidemin för elever som har svårt att komma till skolan på grund av till exempel psykisk ohälsa.

– Skolan kanske inte i varje enskilt fall kan få tillbaka eleven till skolan, men om vi som skola kan hjälpa till att de får sina betyg så ska vi göra det.

ANNONS

Fler elever än vanligt kan behöva sommarskola

Men för en del har distansundervisningen varit tuff.

– De som hade svårigheter innan har fått det ännu svårare nu. Det måste vi titta särskilt på och följa upp ännu mer.

Det betyder att det i år kan bli fler elever än vanligt som har behov av sommarskola.

– Alla som har behovet ska erbjudas sommarskola. Vi ökar antalet i den mån det behövs. Det är inget problem att rekrytera lärare och vi får statsbidrag för sommarskolan, så det finns inga ekonomiska incitament att hålla det nere. Ser vi att det finns behov, då ökar vi.

Öppnar för lördagsskola och lovskola i höst

Även sommarskolan ska hållas på distans, eftersom Folkhälsomyndighetens rekommendationer fortfarande gäller.

– Men de elever som av olika skäl måste komma till skolan får göra det. Så är det i dag också.

Det kan också bli aktuellt med nya lösningar i höst för elever som har svårt att nå målen.

– Förhoppningen är att vi kan öppna skolorna, men vi är förberedda på distansundervisning även fortsättningsvis. Vi måste hitta lösningar för elever i årskurs två som halkat efter, kanske lördagsskola och definitivt lovskola. Höstlovet kan bli ett läslov på riktigt, säger Isabel Smedberg-Palmqvist.

Fakta

Sommarskola

  • Sommarskolan för gymnasieelever hålls på Blackebergs och Thorildsplans gymnasium 15 juni–10 juli.
  • Sommarskolan erbjuds till elever som inte får godkänt, betyg E. Sommarskolan är inte till för att läsa upp redan godkända betyg.
  • Sommarskolan är öppen för elever som går i någon av Stockholms kommunala gymnasieskolor. Friskolor ansvarar för sina elever.
Källa: Stockholms stad
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.