Fler MP-namn i Haninge på väg bort

Mitt i erfar att flera av toppnamnen i MP Haninge utreds för uteslutning.
Mitt i erfar att flera av toppnamnen i MP Haninge utreds för uteslutning.
Bråken inom MP Haninge fortsätter – och Mitt i kan nu berätta om fler namn som utreds för uteslutning inom MP Haninge. En kamp mellan distriktsstyrelsen och lokala politiker pågår.

Artikeln har uppdaterats.

MP Haninge har skakats av flera bråk de senaste åren – och konflikterna fortsätter.

Enligt flera uppgiftslämnare utreds totalt fem MP-medlemmar i Haninge sedan hösten.

Som Mitt i redan har berättat har toppkandidaten Sahir Drammeh uteslutits och är nu politisk vilde i fullmäktige.

Fler utreds

Samtidigt utreds nu, enligt Mitt i:s källor, även MP Haninges gruppledare under förra mandatperioden, Mehmet Coksürer, samt förra kommunalrådet och ordföranden Johan Svensk för eventuell uteslutning. Dessutom utreds ytterligare två, mindre kända, MP-politiker i Haninge.

MP Haninge har 183 medlemmar i dag. Jag tror att över hälften är på väg att försvinna på grund av det som skett

Sahir Drammeh, utesluten från MP

Om även Mehmet Coksürer blir politisk vilde i Haninges kommunfullmäktige innebär det att MP tappar två av de tre mandat man fick i valet. Samma sak skedde i MP Haninge efter valet 2014 när partiet snabbt tappade två mandat när två lokalpolitiker blev politiska vildar.

Förklaringen till turbulensen

Skälet till den nuvarande turbulensen är, enligt vad Mitt i erfar, en konflikt mellan lokalföreningens interimsstyrelse, som består av flera ledamöter från Stockholmsdistriktet, och några högt uppsatta lokala MP-politiker som slutat i en inställd valteknisk samverkan med det nya styret (S, C, L, KD).

Frågan handlar om vilken väg MP:s medlemmar i Haninge egentligen ville att partiet skulle ta i samband med kommunvalet. Och där är parterna oense.

Den nu uteslutna MP-politikern Sahir Drammeh hävdar att MP Haninge efter valet i höstas var nära en överenskommelse med Socialdemokraterna om att ingå i nya styret i Haninge, men att MP:s distriktsledamöter satte krokben för detta.

 

Sahir Drammeh har uteslutits ur Miljöpartiet av partistyrelsen.

Sahir Drammeh har uteslutits av MP:s partistyrelse.

 

– Ordföranden i MP Stockholms distriktsstyrelse, Elin Olsson, sade till kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg (S) att MP inte skulle sitta med i styret i Haninge, utan i stället ingå i en valteknisk samverkan. Men inget medlemsmöte godkände detta. Vi blev överkörda, säger Sahir Drammeh till Mitt i och fortsätter:

– MP Haninge har 183 medlemmar i dag. Jag tror att över hälften är på väg att försvinna på grund av det som skett.

Anders Lönroth, vice ordförande MP-distriktets styrelse och nu tillförordnad ordförande i MP Haninge, vill inte kommentera vilka övriga personer man begärt att partistyrelsen ska utreda.

Men han menar att Sahir Drammeh far med ren osanning.

– Någon närhet till överenskommelse med Socialdemokraterna fanns inte. Det var tvärkört. Och det var lokalföreningens medlemmar som fattade beslut om att ingå i den valtekniska samverkan med styret, inte distriktsledamöterna.

Stora splittringar

Mitt i har tagit del av protokollet från MP Haninges medlemsmöte 4 november. Där framgår att planen var att kalla till ett möte där medlemmarna skulle ta ställning till förhandlingsgruppens slutgiltiga formulering av den valtekniska samverkan. Men mötet ställdes in.

Nu börjar partiet vända kappan efter vinden, man vill få ut oss och hoppas det ska ge fler svenska röster

Sahir Drammeh

Medlemsmötet hade beslutat att godkänna avsiktsförklaringen att ingå valteknisk samverkan med det nya styret. Men detta havererade när fem av sex personer i referensgruppen, bestående av MP:s kommunfullmäktigegrupp, sade nej.

– Medlemsmötet sade åt referensgruppen att ingå i samarbetet, men Sahir förstörde möjligheten och det blev aldrig någon valteknisk samverkan. Om referensgruppen säger nej till något medlemmarna sagt ja till så blir det ju konstigt, säger Anders Lönroth.

Så medlemmarna sade ja till en valteknisk samverkan med styret men er fullmäktigegrupp sade nej?

– Ja, och dessutom sade referensgruppen nej i ett sent skede, säger Anders Lönroth.

Sahir Drammeh menar å sin sida att det fanns flera andra alternativ MP-medlemmarna kunde ha valt 4 december än att gå in i valteknisk samverkan med styret. Dock skulle inte alla alternativ garantera att hålla SD utanför ökat inflytande.

– Vi är flera medlemmar i Haninge som såg tre bättre alternativ: Försöka ta en plats i det nya politiska styret, ingå i en valteknisk samverkan med Vänsterpartiet eller gå i opposition med Moderaterna, säger Sahir Drammeh.

 

Anders Lönroth, tillförordnad ordförande i MP Haninge, menar att Sahir Drammeh är fel ute.

Anders Lönroth, tillförordnad ordförande i MP Haninge, menar att Sahir Drammeh är fel ute.

 

– Vi hade kunnat blockera SD på andra sätt än att ingå i valteknisk samverkan. Vi hade kunnat ingå en valteknisk samverkan med V och fått ut mer av det. Elin Olsson försöker styra föreningen i Haninge. Man vill försöka rensa ut de muslimska medlemmarna, säger Sahir Drammeh.

Varför skulle muslimerna rensas ut?

– Det har funnits främlingsfientliga röster i partiet de senaste åren, man har kallat oss muslimska falanger bland annat. Nu börjar partiet vända kappan efter vinden, man vill få ut oss och hoppas att det ska ge fler svenska röster.

Sahir Drammeh hade överträtt sitt mandat och havererat förhandlingarna

Anders Lönroth, interimsordförande i MP Haninge

Flera kvinnor har vittnat om röstfusk, nepotism och toppstyrning i MP Haninge?

– Det har funnits problem, men de har överdrivits i media. De flesta som vittnade i rapporten tillhörde inte MP Haninge. Partiet har inte heller hjälpt till att skicka nya medlemmar på utbildning, trots att jag bett om det. Vi har varit bra på att rekrytera nya medlemmar, men de nya får ingen utbildning. Partiet var tolerant och folk sökte sig hit, men det har vänt helt sista tiden, säger Sahir Drammeh.

Anders Lönroth nekar till att Elin Olsson försöker styra föreningen i Haninge.

– Hela distriktsstyrelsen har stått bakom de insatser vi har gjort i Haninge. Som distriktsstyrelse har vi en skyldighet att ingripa när företrädare för partiet missbrukar sin maktposition.

Han bekräftar att medlemsmötet i december ställdes in.

Det stämmer att jag utreds, men det är redan avslutat. Det finns inget skäl för uteslutning

Johan Svensk (MP), före detta kommunalråd i Haninge

– Sahir Drammeh hade överträtt sitt mandat och havererat förhandlingarna. Det fanns helt enkelt inte något för medlemmarna att ta ställning till. Distriktsstyrelsen har redogjort för detta i det ärende som partistyrelsen tagit ställning till, säger han.

Sahir Drammeh säger att partiet nu vill försöka få bort muslimer. Har du någon kommentar till detta?

– Vi välkomnar alla som delar våra värderingar till Miljöpartiet och arbetar aktivt för att alla inom partiet ska behandlas rättvist, jämlikt och jämställt. När det gäller Sahir Drammeh och de andra personerna som vi har bett partistyrelsen att utreda så menar vi att de har agerat bortanför sitt mandat och på ett odemokratiskt sätt.  

Hänvisar till distriktet

Mehmet Coksürer hänvisar alla frågor till distriktet, skriver han i sms till Mitt i.

Johan Svensk plockades bort från MP Haninges vallista bara några dagar före kommunvalet, sedan han ansetts ha utnyttjat sin position till att bedriva personvalskampanj samt för att han på nätet ska ha överdrivit sina egna prestationer.

 

Johan Svensk (MP) ströks från vallistorna av egna partiet sedan han ansetts bedrivit en personlig valkampanj.

Johan Svensk (MP) ströks från vallistorna. Han ansågs ha utnyttjat sin position till att bedriva personvalskampanj.

 

– Jag anser att jag räddade Komvux i Haninge från privatisering 2015. Det stämmer att jag utreds, men det är redan avslutat. Det finns inget skäl för uteslutning, och det blir inget beslut i partistyrelsen gällande mig, säger Johan Svensk.

Elin Olsson skriver i sms att Sahir Drammehs påståenden är felaktiga, men hänvisar övriga frågor till Anders Lönroth.