Fler hus kan ha riskabla räcken

Shirrin Rustam, med dottern Fathima, är orolig att fler betongblock från loftgångsräcket ska rasa.
Shirrin Rustam, med dottern Fathima, är orolig att fler betongblock från loftgångsräcket ska rasa.
Ett stort betongblock från en loftgång rasade nio meter från ett hus på Rinkebysvängen – och landade vid porten.

Enligt HSB är det fel på betongblockets fästen. Nu ser man över andra loftgångshus i Järva.

– Vi är rädda, tänk om något mer rasar, säger hyresgästen Shirrin ­Rustam.

Flera hyresgäster hörde smällen när det nästan ett ton tunga betongblocket plötsligt rasade från loftgången på tredje våningen på Rinkebysvängen 75.

– Det känns ofattbart att det kan hända. Det är livsfarligt, särskilt med tanke på att många barn leker i området, säger Shirrin Rustam.

Blocket lämnade flera centimeter djupa hål i asfalten vid entrén när det föll ner förra torsdagen.

Alla loftgångsräcken på HSB:s fyra fastigheter på Rinkebysvängen med samma konstruktion är nu förstärkta med tvingar, och röd avspärrningstejp omger huvudentréerna. Sedan förra fredagen finns även ett vaktbolag på plats för att se till att ingen går förbi avspärrningarna.

– Det är mycket beklagligt att det hänt. Ärendet har högsta prioritet och vi arbetar nu med att säkerställa att det inte kan hända igen, säger Linda Annwall, affärs­områdeschef för Medlem och Marknad vid HSB.

Orsaken till att det lossnade är att det är fel på betongblockets fästen – ett fel som funnits där sedan fastigheten byggdes 1971, enligt Linda Annwall.

För knappt två år sedan renoverades huset. Då stambyttes fastigheten, man byggde balkonger mot gården och fasaden målades om. I samband med det gjordes en besiktning. Men då upptäcktes inte felet.

– Det är inte helt lätt att upptäcka produktionsfel.

Nu avvaktar man den utredning som tillsatts för att ta fram en permanent lösning på hur loftgångarnas räcken säkras på bästa sätt.

Det stillar inte hyresgästernas oro.

– Vi som bor här borde evakueras. Det ska inte behöva vara så här att bitar från huset ramlar ner, säger Abduljadir Jama.

Men någon evakuering är inte aktuell.

– Omedelbart efter händelsen vidtog vi säkerhetsåtgärder och med avspärrningar och information till hyresgäster bedömer vi att det i nuläget inte är någon fara, säger Linda Annwall.

Upptäckten av felet på fästena gör nu att även fastighetsbolaget Stendörren ser över sina loftgångshus i Husby, som även de är byggda mellan 1965 och 1975. Vid sina senaste besiktningar har företaget inte upptäckt några fel, men man väljer ändå att kontrollera loftgångsräckena.

– Vi tar det på största allvar och våra förvaltare kommer att titta extra noga på det här, säger Knut Pousette, vd för Stendörren.

Vi arbetar nu med att säkerställa att det inte kan hända igen. Linda Annwall, vid HSB.