Min lokala hjälte

Cancerläkaren: Fler kan botas i framtiden

Per Kogner är övertygad om att fler barn som drabbats av cancer kan bli friska i framtiden.
Per Kogner är övertygad om att fler barn som drabbats av cancer kan bli friska i framtiden.
Sjukvård och forskning på samma gång - så beskriver professorn och överläkaren Per Kogner enheten Hope på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

På sikt är han övertygad om att även svårare cancerformer blir botbara.

Det var i april i år som enheten Hope öppnade. Här ska innovativa och experimentella läkemedelsstudier göras på barn. För vuxna cancerpatienter finns redan liknande enheter men för barn blir det den första i Sverige.

– Det är barn som har de mest elakartade och mest svårbotade tumörerna som kommer till den här enheten, säger Per Kogner som också sitter med i enhetens styrgrupp.

I dag överlever ungefär 80 procent av alla barn som drabbas av cancer i Sverige. Överlevnadsgraden förbättrades radikalt under 70- och 80-talen men den utvecklingen har avstannat.

– De senaste 10-15 åren har överlevnadskurvan planat ut och visar ingen säker förbättring alls, säger Per Kogner som trots det är optimistisk inför framtiden.

– Jag är övertygad om att vi i en nära framtid kan ha nya behandlingar som också botar de 20 procent som idag inte överlever.

Per Kogner beskriver Hope som ett nytt redskap som ger läkarna hela nya möjligheter.

– Sjukvården har inte själva haft resurser att starta en sådan här enhet och inte heller pengar eller personal till att bedriva alla aktuella studier, säger han.