Min lokala hjälte

Fler kan få odla i Botkyrka

Gunnel Widlund träffar Jorge Vergara på hans kolonilott i Alby och småpratar lite.
Gunnel Widlund träffar Jorge Vergara på hans kolonilott i Alby och småpratar lite.
Säsongen har börjat för umgänge och odling på Alby koloniområde.

Allt fler Botkyrkabor vill odla sina egna grönsaker, frukter och bär.

Nu vill kommunen ­satsa mer på bostadsnära ­odling.

Eftermiddagssolen skiner och bland stugorna grävs det i land och odlingsbäddar. Nu förbereds det för sådd och Gunnel Widlund håller på att tömma komposten. Här odlar hon potatis, lök, mangold, rödbetor och palsternackor. Hon har även bärbuskar och ett plommonträd på den 135 kvadratmeter stora kolonilotten.

– Att ha en koloni är väldigt ­hälsofrämjande. Man är ute, man får motion och så får man lön för mödan – egna grönsaker och bär, säger hon.

Gunnel Widlund bor i Hallunda och är kolonist sedan 25 år tillbaka. Hon är aktiv i Alby koloniförenings styrelse som startade 1974, fyra år efter att de första hyresgästerna flyttat in miljonprogrammets nybyggda hus här.

En annan kolonist är Jorge Vergara. Han köpte sin lott för tre år sedan och kunde då inte så mycket om odling. Nu lär han sig mer och mer för varje år.

– Vi hjälper varandra, de som är mer erfarna ger råd, säger han.

– Det är bra terapi att vara här i stället för att sitta i lägenheten och titta på tv. Det här är alternativet man har för att komma ut i naturen.

Gemenskapen är en annan viktig faktor som lockar människor till Alby koloniområde. Det grillas, fikas och småpratas mellan lotterna.

– Det är världen i miniatyr här, det finns folk från alla världs­­ delar, säger Gunnel Widlund.

Vill man säga upp sin lott säljs den för mellan 15 000–45 000 beroende på yta och skick. Man får inte sälja fritt utan försäljningen sker genom en kö. För att kunna ställa sig i den måste man bo i Botkyrka kommun.

– Intresset har ökat de senaste tre-fyra åren. Innan hade vi ingen kö alls, i dag är det 15 stycken som väntar, säger hon.

I dag behöver man stå i kö mellan ett och två år för att få en lott, beroende på vad man har för krav. Det ökade intresset tror hon beror på att medvetenheten ökat på sistone.

– Jag tror att det är tidsandan, man pratar mer om ekologisk odling nu, säger hon.

Alby koloniförening arrenderar marken av Botkyrka kommun, och ser sedan till att den sköts enligt de bestämmelser som finns.

Nyligen lämnades ett medborgarförslag till kommunen där en kvinna i Tumba föreslog att fler kolonistugor ska byggas. Några fler koloniområden av samma typ som i Alby planeras dock inte.

– Det finns allt fler exempel på att medborgare söker möjligheter till odling. Befintliga verksamheter har ett värde, men vi vill tänka bredare och tittar på hur odling i stort kan utvecklas, säger Peter Nyberg (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

I det planeringsarbete som nu pågår för den framtida utvecklingen i Alby arbetar man med skapa mer bostadsnära odling. Den ska göra det möjligt för fler att odla närmare husen, inne på gårdarna.

Intresset har ökat de senaste 3–4 åren. Innan hade vi ingen kö alls.Gunnel Widlund alby koloniförening.

Fakta

Kolonistugor finns bara i Alby

Det finns sex koloniföreningar i kommunen, de flesta i norra Botkyrka. Föreningen i Alby är den enda som har kolonistugor, de övriga har bara odlingslotter.

Man ska odla på 60 procent av ytan och ha kommit igång med det senast i mitten av juni.

Totalt finns det 198 lotter i Alby. På cirka 160 av dem står en kolonistuga.

Årsavgiften är 800 kronor för en lott med stuga och 700 kronor för övriga.