Fler knarkbrott anmäls i Värmdö

Antalet anmälda narkotikabrott har mer än fördubblats på Värmdö de senaste två åren.

Enligt Lilian Eriksson vid närpolisen är dock den främsta orsaken fler poliser i yttre tjänst.

Antalet anmälda narkotikabrott i Värmdö har ökat med 112 procent sedan 2009. Enligt polisen beror det främst på att de nu är fler.

– 2009 hade vi en polis i yttre tjänst. Nu är vi sex, och det är poliser som gör anmälningarna när de är ute bland ungdomarna. Om användningen av narkotika har ökat kan jag inte svara på, säger Lilian Eriksson, förundersökningsledare på Värmdö närpolisstation.

I Värmdö är det framför allt narkotikabrott bland ungdomar under 18 år som är i fokus för polisen. Under vinterhalvåret är det främst vid Gustavsbergs centrum som narkotikan missbrukas och under sommaren är det vid badplatserna, enligt Lilian Eriksson. Cannabis är den vanligaste drogen.

– Vi konfronterar ungdomarna och går fram och pratar, tittar om de har kassar och väskor med alkohol. Om vi får en misstanke om brott ringer vi även föräldrar och socialtjänst, och det blir urinprov och förhör, säger Lilian Eriksson.

Polisen ser oftast vilka ungdomar som är påverkade och håller även ett extra öga på dem som har åkt fast för narkotikabrott tidigare.

I Värmdö samarbetar socialtjänsten, närpolisen och åklagarkammaren i City genom Utredningscentrum för unga lagöverträdare. Syftet är att genom preventivt arbete förhindra kriminalitet bland ungdomar i åldern 12–18 år i Värmdö kommun och att ungdomar ska känna sig trygga i sin närmiljö.

Fakta

Antalet anmälda narkotikabrott