ANNONS

Fler krockar med vilt

<b>På eftersök.</b> Grönområdena utmed Hågelbyleden gör den streckan till en av de mer drabbade av viltolyckor. "Ofta vill rådjuren över från ena sidan till ett grönområde på andra, säger kommunjägaren Jan Andersson.
<b>På eftersök.</b> Grönområdena utmed Hågelbyleden gör den streckan till en av de mer drabbade av viltolyckor. "Ofta vill rådjuren över från ena sidan till ett grönområde på andra, säger kommunjägaren Jan Andersson.
Jakten håller inte nere rådjursstammen i Botkyrka - det gör viltolyckorna. Hittills i år har 98 rådjur varit inblandade i viltolyckor i kommunen. Kommunjägarna tror dessutom att mörkertalet är stort, eftersom många struntar i att anmäla.
ANNONS

För drygt två veckor var olycka framme på Huddingevägen. Onur Gürcan försökte bromsa, men rådjuret vände mitt på vägen och kolliderade med bilen. Det var mitt under morgonrusningen och många bilister ville komma fram till jobbet, men det struntade Onur Gürcan i.

– Jag ringde 112 och de sa att en polis eller en jägare kommer ut och tar hand om rådjuret snart. Då väntade jag kvar och försökte lugna ner det skadade djuret. Det dröjde nästan en timma, säger Onur Gürcan.

Han berättar att han fick många arga blickar och ord riktade mot sig från stressade bilister. De ville att han skulle slänga rådjuret i diket och köra vidare, men det gjorde han inte.

I ett inlägg på facebook som har spridits som en löpeld berättar Onur Gürcan om händelsen och ryter tillbaka mot alla bilister som blev arga för att han stannade kvar med det skadade djuret.

– Jag hoppas att folk fattar att djuren har ett liv också. Man vill ju att någon ska stanna om man själv råkar illa ut, varför inte hos djuren, frågar sig Onur Gürcan.

Han är långtifrån ensam om att ha kolliderat med ett rådjur i år i Botkyrka. Hittills i år har 98 rådjur blivit påkörda i kommunen. För samma period förra året var siffran 83.

– De flesta rådjuren lever tätortsnära, så många olyckor sker i villaområden. Men exempelvis Hågelbyleden är också ett katastrofområde. Där kör många fort och rådjuren springer ofta över från ett grönområde på ena sidan vägen till ett annat, säger kommunjägaren Jan Andersson.

Om man råkar köra på till exempel ett rådjur är måste du enligt lag anmäla det till polisen, så att de eller en jägare kan komma ut och ta hand om djuret. Du ska även märka ut var olyckan skedde.

Jan Andersson berättar att många struntar i att anmäla viltolyckor.

ANNONS

– Vi får ofta höra i efterhand av till exempel villaägare att det haltar omkring skadade djur i vissa områden. Det är mellan 30-40 viltolyckor som inte anmäls varje år, ungefär, säger han.

Under rådjursjakten skjuts mellan 15 och 20 rådjur i Botkyrka, alltså betydligt färre än de som dör på vägarna.

Fakta

Rådjur ökar i Botkyrka, vildsvin i Salem

Viltolyckor Botkyrka (1 januari-24 oktober)

2013 2014 2015

rådjur 72 83 98

älg 6 12 5

vildsvin 4 5 4

totalt 82 101 108

Viltolyckor Salem 1 jan-24 okt

2013 2014 2015

rådjur 16 23 22

älg 2 1 4

vildsvin 6 3 12

totalt 24 27 38

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.