Fler krögare vill in i Farsta centrum

Simon Matlub arbetar i sin pappas krog Sam & co i Farsta centrum. Han önskar att fler människor ville komma till centrumet på kvällarna. En annan krögare vill ha en bio i centrumet av samma skäl.
Simon Matlub arbetar i sin pappas krog Sam & co i Farsta centrum. Han önskar att fler människor ville komma till centrumet på kvällarna. En annan krögare vill ha en bio i centrumet av samma skäl.
Det går bra för restaurangnäringen just nu. I Farsta centrum intygar både krögarna och ledningen att trenden gäller även där.

– Det är kul att ha restaurang här. Mycket folk kommer, säger Ali Feli som driver Lailah Meze Lounge.

Allt fler människor jobbar inom restaurangbranschen. Det är en fördubbling på tio år, enligt Statistiska centralbyrån.

Och bara i april ökade restaurangerna sin försäljning med fyra procent jämfört med samma månad förra året. Allra bäst gick det för lunch- och kvällsrestauranger som ökade med över fem procent.

I Stockholm är trenden mycket tydlig och den märks inte bara i stan utan även i förorterna.

– Det är flera som vill etablera sig här, berättar Thomas Levander, marknadsområdeschef inom centrumledningen för Farsta centrum.

– Restaurangverksamheten här ökade sin omsättning med fem procent förra året och redan nu efter halva detta år ser vi att resultatet håller i sig, säger han.

Ali Feli har drivit sin meze-restaurang i fem år och han uppskattar att ha många stamkunder som han känner väl.

– Det är bra här men hyran är ganska hög. Det är den i hela Stockholm. Och så borde de öppna en bio i Farsta. Det finns ingen alls längs gröna linjen. Närmaste är på Södermalm. Det skulle locka fler människor på kvällarna.

I en annan del av centrumet arbetar Simon Matlub i krogen Sam & co som ägs av hans pappa.

– Vi har funnits här sedan det nya centrumet öppnade 1998. Det har blivit en naturlig mötesplats här. Några av dem som kom hit som barn har fortsatt komma hit som vuxna, med egna barn.

Precis som Ali skulle han vilja att centrumet lockade fler människor även på kvällarna.

– Och så vore det festligt med en restaurangdag på torget.

Thomas Levander säger att man legat lågt med nyetableringar under några år för att inte konkurrera ut de restauranger som redan är etablerade.

– Men nu fanns det utrymme att fylla på så därför öppnade vi en Tacobar nyligen. Det har varit stor efterfrågan på tacos.

Är du nöjd med centrumet eller saknar du något här?

Petter Blomkvist, 25 år, clown, Högdalen:

– Det är trevligt men lite för mycket snabbmat. En dansbutik och en ballong- och partybutik vore bra.
Sven Belin, 62 år, arbetschef, Kärringstan, Enskede:

– De flesta affärer finns här. Det är bra. De kunde höja standarden på maten. Fikar här när frun är med.
Ylva Hilber, 26 år, jobbar i videobutik, Högdalen:

– Det är mysigare att åka hit än till stan. Skulle vilja ha en restaurang där man kan sitta många och länge.
Ebtehal Hauso, 38 år, barnskötare, Farsta:

– Det är jättebra. Allt finns. Jag har bott här i 14 år och vill inte flytta. Bra att toa och parkering är gratis nu.