ANNONS

Fler kvinnor ger sig in i elden

Sylvia Fridén var en av fyra kvinnor när hon började på brandförsvaret.
Sylvia Fridén var en av fyra kvinnor när hon började på brandförsvaret.
Brandmannayrket är fortfarande ett av de mest mansdominerande yrkena i Sverige.

– Det är lite machostämplat och samhället har svårt att ta bort den stämpeln, säger brandmannen Sylvia Fridén.
ANNONS

I vagnhallen på Botkyrkas brandstation anas doften av brandrök från brandmännens utrustning.

– Här inne klär man på sig när larmet går, säger Sylvia Fridén, brandman och vardagsbefäl på Södertörns brandförsvar.

När hon började arbeta inom brandförsvaret för 17 år sedan var hon en av fyra kvinnor som vikarierade på Södertörns brandförsvar.

– I dag är 21 av de drygt 350 anställda kvinnor, det är en förbättring om man jämför med många andra brandförsvar. Men man kan inte stirra sig blind på fördelningen mellan kvinnor och män, det är ett så speciellt yrke så det kommer att ta tid.

I andra avseenden har mycket förändrats till det bättre, tycker Sylvia Fridén.

– När jag började var det en tuff jargong där man hela tiden skulle hävda sig och bevisa något för att bli accepterad. Så är det inte alls i dag – blir du anställd så är du accepterad, dessutom är språket mjukare.

Södertörns brandförsvar har dessutom engagerat sig i jämställdhets- och mångfaldsprojektet ”Självklart” som går ut på att lyfta fram individer, inte kvinnor och män.

– Fokus ligger på att alla är lika mycket värda oavsett kön, etnisk bakgrund och sexualitet, säger Sylvia Fridén som i projektet har sett över den fysiska arbetsmiljön.

– Det som finns för män ska även finnas för kvinnor, det ska vara likvärdigt. För 17 år sedan fanns det ibland inte ens någon dusch för oss, då fick man gå in i någon liten skrubb. I dag har man renoverat i både Haninge och Huddinge och det finns större omklädningsrum med bastu för kvinnor.

ANNONS

Även om Södertörns brandförsvar arbetar för jämställdhet inom räddningstjänsten upplever Sylvia Fridén att grundproblemen ligger djupt.

– Brandmannaidealet är uppbyggt av samhället. Det finns inga kvinnliga förebilder i barnböcker, till exempel. Det är först när vi är ute och håller utbildningar i skolor och småtjejerna ser mig som de säger ”jag ska också bli brandman”. Jag tror att man måste börja på ett tidigt stadium för att ändra bilden av vad som är naturligt.

Sylvia Fridén skrattar till när hon får frågan om hur hon ska fira internationella kvinnodagen på lördag.

– Ärligt talat så har jag nog aldrig kommit ihåg den något år, men jag tycker att det är en viktig dag för att det finns så många kvinnor där ute i världen som far illa.

ANNONS