Allt fler hyr ut lägenheter svart

200 fall av misstänkt olovlig uthyrning har utretts inom Väsbyhem.
200 fall av misstänkt olovlig uthyrning har utretts inom Väsbyhem.
Det blir vanligare att hyresgäster hyr ut sina bostäder i andra hand, utan tillstånd från hyresvärden. Det skriver P4 Stockholm. I Väsbyhems bestånd har drygt 30 hyresgäster sagts upp efter att ha hyrt ut olovligen.

Enligt en rundringning som P4 Stockholm gjort säger många bostadsbolag i Stockholms län att allt fler hyresgäster hyr ut sina bostäder olovligen. Enligt Saija Jansson på Väsbyhem har uthyrningen blivit allt mer systematisk.

Hon menar att det blivit vanligare att man inte hjälper bekanta att få en lägenhet, utan snarare använder andrahandsuthyrning som en inkomstkälla medan man själv bor på annat håll. Detta är inte lagligt, utan hyresvärdens tillstånd krävs för att hyra ut.

Väsbyhem har sedan slutet av förra året undersökt närmare 200 fall av misstänkt olovlig uthyrning, varav drygt 30 lett till att hyresgästen sagts upp. Men mörkertalet tros vara mycket stort.

– Vi kanske bara skrapar lite grand på ytan, men under den finns det säkert mer olaga än vad vi vet, säger Saija Jonsson till P4 Stockholm.

Enligt Saija Jonsson finns inget som tyder på att problemet skulle vara unikt för Upplands Väsby, eller ens större än på andra platser i landet.

– Det är inte bara Stockholmsområdena som ser detta, utan det sprider sig. Jag pratade senast med någon från Eskilstuna som märker av det här också, säger Saija Jonsson.

Hon tror inte att bostadsbristen i räcker för att förklara den uppkomna situationen, utan föreslår till och med att en del av bostadsbristen kan bero på att hyresgäster håller kvar i hyreskontrakt – trots att de flyttat.

– Att kötiden är många år lång bidrar förstås, men beror den på att folk som sitter med hyreskontrakt köper sig en bostadsrätt och behåller sitt kontrakt – är det då en reell bostadsbrist? säger Saija Jonsson.