Fler lejon ställdes ut i natt

Drottninggatan har fått ännu fler lejon under natten.
Drottninggatan har fått ännu fler lejon under natten.
Lastbilen körde på flera av lejonen på Drottninggatan i sin framfart.
I natt har sträckan fått ännu fler.

Betonglejonen på Drottninggatan stod i vägen för lastbilsföraren i fredagens attack. Men det hindrade inte gärningsmannens framfart.

– Det är vanliga betongsuggor, eller i det här fallet lejon. I grunden är de trafikhinder som man ska kunna flytta undan vid snöröjning, när räddningstjänsten och varutransporter måste fram – det är ingenting som står emot terrorangrepp, säger biträdande stadsdirektören Fredrik Jurdell om lejonens syfte.

Men även om lejonen inte är till för att stoppa brottslingar är de ändå ett större hinder än vanliga suggor.

– De väger 900 kilo, och vanliga suggor väger runt 300 kilo, säger Fredrik Jurdell.

Ceremoni vid Stadshuset under tyst minut

Fredrik Jurdell menar att hinder som motverkar den här typen av attacker skulle innebära en inskränkning i vardagslivet för invånarna, med sämre framkomlighet.

– För att stå emot en sådan attack så måste man ha det som vid Rosenbad. Där finns pollare som man kan sänka ned och höja och då behövs bemanning.

Det är polisen som ska önska en sådan åtgärd, enligt Jurdell.

– Staden kan ordna det om polisen har ett sådant önskemål, och det har det inte funnits kring Drottninggatan, säger han.

Landstinget öppnar krisstödsmottagning

Under natten till i dag, måndag, har staden ställt ut ännu fler lejon på sträckan.

– Nu när vi återställer så känns det bra att ställa tillbaka lejonen och då har vi gjort allt för att maximera och letat fram de lejon vi har kunnat hitta. Vi hittade tio stycken i ett laget och så har vi tagit några från ytterstaden där behovet inte finns i samma utsträckning i dagsläget, säger han.

Fredrik Jurdell menar att det finns en ständigt pågående dialog mellan trafikkontoret och polisen för att tillgodose säkerheten på stadens gator och torg.