ANNONS

Fler modulbostäder planeras

Här vid körbygård ska det byggas modulbostäder.
Här vid körbygård ska det byggas modulbostäder.
Kartan visar de delar av Täby där det finns detaljplaner.
Kartan visar de delar av Täby där det finns detaljplaner.
Täby kommun planerar att uppföra modulbostäder för flyktingar på flera platser. Målet är att sprida ut dem så mycket som möjligt, men mycket pekar på att det kommer bli svårt
ANNONS

Som Mitt i tidigare skrivit om håller kommunen just nu på att planera för de modulbostäder som ska placeras vid Karby gård. Totalt handlar det om mellan 200 och 300 moduler med plats för upptill 500 boende.

Någon byggare finns inte än, men enligt Joakim Quiding, fastighetschef i Täby, är det många som är intresserade.

– Vi för samtal med flera intressenter, säger han.

De modulbostäderna kommer dock inte att räcka. I år ska Täby ta emot 273 nyanlända, och de närmsta åren väntas den siffran stiga.

Därför planerar kommunen att uppföra liknande modulbostäder på ett flertal platser i Täby.

– Vi har tittat på 24, 25 platser över hela kommunen, utgångspunkten är att de ska spridas ut på flera ställen, säger kommunstyrelsens ordförande Leif Gripestam (M).

Det är dock lättare sagt än gjort. Modulbostäderna ska placeras ut på ställen där det inte finns färdiga detaljplaner. Det exkluderar stora delar av södra Täby runt centrum, Roslags-Näsby och Näsbypark. I väst är det mycket grönområden utan bra kommunikationer.

– Mark är en bristvara i Täby, säger Leif Gripestam.

Gör inte det att nya modulbostäder riskerar att koncentreras till områden runt Täby kyrkby där det finns tillgänglig mark?

ANNONS

– Nej, vi måste inventera precis allting och hitta andra ytor. Helst vill vi hitta platser där modulbostäderna kan stå i tio till femton år, men läget är riktigt allvarligt. Det kan bli modulbostäder som bara får stå i ett eller två år, säger Leif Gripestam.

Han erkänner dock att det kommer att bli svårt att få till en bra spriding.

– För integrationen är det bättre att sprida ut modulbostäderna så mycket som möjligt, men så enkelt är det inte, det kommer många nu på kort tid. På grund av tvångslagstiftningen så måste vi ordna bostäder på kort tid, staten tar ingen hänsyn till lokala förutsättningar, säger Leif Gripestam.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.