Fler nattvandringsgrupper än någonsin – men vuxna saknas

Fler nattvandringsgrupper än någonsin finns i Haninge, men de behöver fyllas på med föräldrar, menar Inger Dahlberg.
Fler nattvandringsgrupper än någonsin finns i Haninge, men de behöver fyllas på med föräldrar, menar Inger Dahlberg.
Haninge har fler nattvandringsgrupper än någonsin förut – men de är sköra och drivs av bara ett fåtal eldsjälar. Detta säger kommunens samordnare för nattvandringen, Inger Dahlberg, dagen efter att nattvandringsgruppen i Brandbergen pausat.

Under tisdagen berättade Mitt i Haninge att nattvandringen i Brandbergen/Svartbäcken pausas, precis i samband med skolstarten.

Men pausen ger ingen rättvis bild, om vi får tro kommunen.

Enligt Haninges nattvandringssamordnare Inger Dahlberg har det nu, inför hösten, aldrig funnits så många organiserade nattvandringsgrupper i Haninge som nu.

Såväl Vendelsö, Brandbergen, Svartbäcken som Västerhaninge, Tungelsta och Jordbro har i dag grupper. Däremot är grupperna sköra.

– Det är tyvärr alldeles för få föräldrar som ansluter. Det är ofta fem-tio stycken som drar ett väldigt stort lass. Vi har ju flera hundra föräldrar vid varje skola. Om alla vuxna i Haninge skulle nattvandra någon gång så skulle det inte behövas många steg på ett år. Det hade bidragit att minska både alkoholen, drogerna och skadegörelsen, säger Inger Dahlberg.

Bara på Dalarö och i centrala Handen saknas nattvandringsgrupp i dag.

– Men på Dalarö samarbetar vi med Dalarö Sportklubb, och i Handen arbetar X-Cons Haninge, polisen, socialtjänsten i samarbete med församlingarna för att synas ute på kvällarna, säger Inger Dahlberg.

Hon menar även att de har ett bra samarbete med företag, samt fritidsgårdarna.

Det finns också fristående krafter som nattvandrar, som Civilförsvarsförbundet Haninge.

Om det tillfälliga stoppet av vandringar i Brandbergen säger Inger Dahlberg:

– Vi kommer att utbildningar under hösten där man lär sig om förhållningssätt, samarbeten och att man är en god förebild när man är ute och nattvandrar. Ibland när en förening är ivrig att komma igång faller sådant mellan stolarna. Många som vill vara med kanske inte passar som som nattvandrare. Sådant här jobbar vi regelbundet med, säger hon.

– På nattvandring.nu kan man läsa om man vad krävs av en, vad man ska och inte ska göra. Ibland går det lite för fort, och då drar vi lite i handbromsen. Det är bara att göra om, göra rätt. Man känner ju inte alla och saker och ting kan komma fram på vägen.

Kommunens rekrytering till nattvandring sker ofta genom skolorna. Man kan också läsa om Haninges nattvandringar här.

– På nattvandrings hemsida kan man gå in och läsa mer om detta, säger Inger Dahlberg.

Kan du nämna exempel från Brandbergen som gjort att nattvandringen stoppats?

– Jag vill inte gå in på vad som skett där. Rykten går ju alltid, men vi duckar inte för dem utan har hanterat det. Men man kan säga att man som nattvandrare bland annat ska tänka på att man kanske inte kan gå ut med vad som helst på nätet. Gör man det får man också ta konsekvenserna. För oss är detta inget konstigt, det är bara bra när saker och ting kommer upp.

Är det ni på kommunen som stoppat nattvandringen i Brandbergen?

– Nej, absolut inte. Det är föreningen själv. Men vi har både läst och hört, och vi finns här för att hjälpa till. Vi planerar för att nattvandringen fortsätter i Brandbergen.