ANNONS

Fler poliser i centrum efter helgens knivhot

De senaste veckorna har varit stökiga i Haninge centrum. Nyligen hotade en ung man en kvinna och en väktare med kniv.

Nu ska polisen försöka vara i centrum mer.

– Ordningsvakterna har ett helvete, säger polisen.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i skrev i höstas om att allt fler unga samlas och hänger vid Haninge centrum på eftermiddagarna. Narkotika var vanligt, enligt polisen.

Centrum lyckades tillsammans med polis, socialtjänst och föreningen X-Cons Haninge att komma tillrätta med problemen under julen.

Men de senaste veckorna har nya problem uppstått.

I dag är det färre ung- domar som hänger i centrum men de är samtidigt stökigare jämfört med i höstas, menar Dervis ”Dennis” Aksay från X-Cons Haninge.

– Det har börjat komma ungdomar från Rinkeby, Tensta, Botkyrka och Södertälje hit för att köpa eller sälja telefoner, hörlurar eller knark, säger han.

– Haninge centrum har blivit en plats ”man ska dra till” och göra sin business på. Och när något går snett så börjar det bråkas.

Det kulminerade förra helgen med att en ung man hotade en ung kvinna med kniv mitt framför ögonen på centrumkunder.

Mannen visade också upp kniven för väktare.

De inblandade är misstänkta för narkotikabrott, enligt polisen.

ANNONS

– Det är totalt noll respekt mot andra människor. Haninge centrum har blivit som en liten bråkig ungdomsgård för 16–18-åringar och ordningsvakterna har ett rent helvete, säger brottsförebyggande polisen Martin Bergström.

Nu ska polisen visa sig mer i centrum, i mån av tid.

– Polisen måste ta ansvar och stötta oss efter det som hänt, säger Cecilia Nilsson, senior manager hos centrumägaren Grosvenor.

– Vi vill skydda våra hyresgäster och kunder, men det är till syvende och sist inte vi som fastighetsägare som kan ta huvudansvaret och det är polisen införstådd med. Vi hoppas absolut på en lösning, säger hon.

Men Dervis ”Dennis” Aksay är tveksam till om fler poliser hjälper.

– Polisens arbete är inte att vakta, utan de ska komma när det hänt något. Det vore bättre om det fanns möjlighet att låta X-Cons Haninge ha fler som går runt i centrum. Vi har verktygen och känner många ungdomar.

ANNONS