Fler poliser ska patrullera parken

Otto Westberg kommer att patrullera i Observatorielunden under sommaren för att undvika att det blir lika stökigt som tidigare år.
Otto Westberg kommer att patrullera i Observatorielunden under sommaren för att undvika att det blir lika stökigt som tidigare år.
När sommaren kommer blir Observatorielunden en riskabel plats att vistas på när mörkret fallit.

Redan har fem personrån inträffat. Nu förstärker polisen sin bevakning.

En somrig förmiddag kan det vara svårt att förstå att Obsan kan vara en brottsplats. Några tilltufsade existenser sitter visserligen utspridda på några av parkbänkarna, men de gör inte mycket väsen av sig. Annars är det småbarn och deras föräldrar som leker i parken vid Saltmätargården bakom Handels och några enstaka pensionärer som solar sig på parkbänkarna vid dammen.

– Mitt på dagen innan semesterperioden börjat är det trevligt och lugnt här. Men mot kvällen en helg ser det annorlunda ut, säger Otto Westberg vid närpolisen i Vasastan.

Han ingår i ungdomsgruppen och patrullerar regelbundet i Observatorielunden.

Förhoppningen är att polisens närvaro i år ska förhindra att det blir lika stökigt här som tidigare somrar. Förra året skedde ett rån där offret hängdes med magen mot ett av järnräckena som går vid promenadstigen upp mot Observatoriehöjden medan flera gärningsmän slog och sparkade på honom.

– Odenplan och Observatorielunden är knutpunkter och det finns många nattöppna ställen i närheten. Det drar hit folk. I området finns flera undanskymda platser dit de söker sig som vill hitta på något tok, säger Otto Westberg.

– Vi vet sedan länge att det görs narkotikaaffärer här, just för att det är avskilt och många unga kommer hit. Det är vanligt att man sitter och röker på i parken. Vi hittar både etablerade missbrukare och yngre som är precis i början av sitt missbruk. Det är en allmänt känd plats dit de går för att köpa droger.

Polisen har ännu inte lyckats reda ut de fem rån som ägde rum i Observatorielunden i maj.

Det senaste rånet begicks mot en 21-årig man vid 22-tiden den 29 maj. Han genade genom Obsan när han gick från McDonalds på Sveavägen upp till dataspelshallen Inferno på Odengatan och blev överfallen av en kille i rånarluva och kniv.

– Han fick lämna ifrån sig mobil och pengar och blev nog lite skakis, säger Lars Lehman, närpolischef i Vasastan.

Han vill gärna att vuxna ska ta ett större ansvar för att hålla stan säker. Bara genom att synas där ungdomar vistas kan man få den som vill begå brott att tänka om.

– Det är inte bra att lämna över stan till fyllon och ungdomar. Polisen i all ära, men andra vuxna på stan betyder väldigt mycket.

Fältassistenten Silvio Rossi, som länge jobbat med Vasastans ungdomar, har en positiv bild av stadsdelens unga.

– De som hänger i Obsan är sällan från Vasastan, i alla fall inte på sommaren. Vi har inte så många ungdomar som är aktuella vare sig hos polisen eller socialtjänsten. Ungdomarna i den här stadsdelen har lite andra möjligheter än andra på sommaren, säger han.

– En del följer med sina föräldrar utomlands, andra är ute på landet. Många jobbar, några dräller bara runt. En del bor på Inferno, Sveriges största ställe för dataspel. De spelar hela nätterna och då behöver man mycket sovmorgon. Så har vi en del som förhoppningsvis är ute och badar, besöker Gröna lund och njuter av sommaren trots att de är kvar i stan, fortsätter Silvio Rossi.

Fakta

En av de mest brottsutsatta platserna

Observatorielunden och Odenplan hör till de mest brottsutsatta platserna i Vasastan. Personrån, misshandel och narkotikabrott är vanligast. Så sent som slutet av maj begicks fem personrån vid Obsan.

Att missbrukare rör sig i stadsdelen märks även i Sibirien, där de utför en hel del inbrott i såväl butiker som källare.

Ändå är det invånarna runt Johannes som känner sig mest oroliga för brott. Närpolisen tror att det beror på att de boende ofta ser missbrukare från Plattan röra sig på kyrkgården.

Källa: Lars Lehman, närpolischef i Vasastan