ANNONS

Fler poliser till Botkyrka

Satsning på polisen i Botkyrka
Erik Åkerlund (polischef), Patrik Sverin (biträdande chef), Roger Kämpe (koordinator), Mats Johnsson (kommunpolis Alby-Tumba) och Sofie Hermansson (kommunpolis Hallunda-Norsborg). Sofie tror på den nya organisationen: "Med mer närvaro hoppas jag att fler kan och vill kontakta oss. Det tror jag kan göra att vi löser fler brott"
Nu sjösätter polisen sin nya organisation med fler poliser som jobbar lokalt i Botkyrka.

– När jag kom hit i maj var vi 79 personer i Botkyrka, nu är vi uppe i 120 poliser och blir fler, säger nye polischefen Erik Åkerlund.
ANNONS

I den nya polisorganisationen som trädde i kraft i går måndag bildar Botkyrka ett eget lokalpolisområde. Förändringen innebär bland annat att fler poliser ska finnas stationerade i Botkyrka.

– När någon ringer 112 är det lokala poliser som blir anropade. Det kommer också att märkas genom ökad fotpatrullering och att poliserna får bättre kunskap om området, säger Erik Åkerlund, lokalpolisområdeschef i Botkyrka.

Mer verksamhet som tidigare funnits centralt kommer att finnas lokalt, det gäller exempelvis utredare, spaning, trafikpoliser och poliser med särskild kompetens på narkotika.

– Vi har till exempel fått två poliser från det som tidigare kallades ”rejvkomissionen”, säger Erik Åkerlund.

I dag är organisationen i Botkyrka uppe i 120 personer.

– Men Botkyrka har områden som kategoriseras som särskilt utsatta. Vi kommer att bli fler poliser. Hur många kan jag inte säga eftersom beslut väntar.

Polisen har hela nästa år på sig att trimma in den nya organisationen, som också kommer att innebära ökade öppettider på polisstationen i Tumba. I dag är det öppet tre dagar i veckan. Framöver kommer stationen hålla öppet alla vardagar.

– Men sannolikt också ha kvällsöppet en gång i veckan och kanske helgöppet, säger Erik Åkerlund.

Tillsammans med kommunen ska polisen ta fram medborgarlöften. Genom samlad kunskap, undersökningar och statistik ska polisen komma fram till medborgarlöften till innevånarna om vad som ska bli bättre. Många Botkyrkabor känner sig exempelvis plågade av buskörning med mopeder och crossar.

ANNONS

– Det är inte otroligt att det kommer ett löfte kring det. Nu får vi dessutom tillgång till en mc-polis, vilket är bra i det arbetet.

I Nykvarn som ingått i ett pilotprojekt fick invånarna löften i mars i år. Här lovade polisen och kommunen tillsammans exempelvis att Nykvarns centrum skulle bli tryggare.

– Nu är det mer patrullering i centrum. Och det finns planer på bostäder i centrum så att det blir mer liv och rörelse på kvällen, säger kommunalrådet Bob Wållberg.

Vad vill du se för löften till Botkyrkaborna?

Lars Heijkenskjöld, Tullinge:

– Det måste satsas resurser på att lösa bilbränderna i norra Botkyrka. Det ger otrygghet och ställer till problem för innevånarna.
Martin Urdzanov, Hallunda:

– Mer närvaro och patrullering för att jobba brottsförebyggande. Det ger mer tillit och folk förstår att polisen tillhör de goda.
Magnus Hansson, Tullinge:

– Polisen borde synas mer och bygga förtroende bland folk generellt och ungdomar i synnerhet. Många vet inte vilka deras lokalpoliser är.
Ann-Marie Åkerström, Alby:

– Folk ska kunna känna sig trygga när de går hem efter klockan 21 på kvällen. Mer trygghet är viktigt.
Paola Rossi, Storvretenk:

– Mer trygghet. Och jag vill se mindre narkotika i portuppgångarna. Folk står där och röker. Det luktar lång väg.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.