Fler poliser ska öka tryggheten

Fredrik Wallén, Katarina Stenbäck Grim och Stefan Lundh bevakar Lidingö. Fyra poliser har särskilt ansvar för Lidingö.
Fredrik Wallén, Katarina Stenbäck Grim och Stefan Lundh bevakar Lidingö. Fyra poliser har särskilt ansvar för Lidingö.
Sedan början av hösten finns en trygghetsgrupp på ön med fyra poliser och en gruppchef som har ett särskilt ansvar för Lidingö.
– Polisnärvaron på Lidingö är god, säger Fredrik Wallén.

Lokalpolisområdet Norrmalm, där Lidingö är inkluderat, ska omorganiseras nästa år. I avvaktan på detta har Lidingö under hösten fått en utökad polisnärvaro. Det innebär att hälften av en trygghetsgrupp på åtta poliser och en gruppchef ska fokusera på Lidingö under dagtid. Katarina Stenbäck Grim och Stefan Lundh är två av dessa poliser.
– Vi har alla en allmän yttre tjänst som ska ge Lidingö trygghet. Vi ska göra de vanliga polisiära arbetena med att jobba mot alla typer av brott, besöka skolor och uppsöka brottsdrabbade personer, säger Stefan Lundh.
– De har ett särskilt ansvar på Lidingö. Det är viktigt att informera om att polisnärvaron på Lidingö är väldigt god, säger kommunpolisen Fredrik Wallén, som utöver trygghetsgruppen jobbar med Lidingö.
Det som trygghetsgruppen understryker är att öns polisstation inte har stängt utan är öppen på dagtid mellan tisdag och torsdag.
– Vi ska se till att det alltid finns minst en polispatrull på Lidingö varje dag, säger Katarina Stenbäck Grim.
Hur ser ni på kritiken om att poliser som skickas till Lidingö inte har någon lokalkännedom och kontakter?
– Det ser jag inte som ett problem, vi har GPS i bilarna. Och vi är mycket ute på skolor, fritidsgårdar och butiker, säger Stefan Lundh.
– Vi har bra koll. När vi är ute och patrullerar så vi kommentarer som ”oj finns det poliser här?”. Jag svarar att vi är extra mycket här nu, säger Katarina Stenbäck Grim.
Under de senaste fem åren har antalet inbrott stadigt ökat men inbrottstrenden ser ut att brytas. Det har inte skett lika många inbrott i år som i fjol vid samma tidpunkt. I fjol skedde 212 inbrott.
– Vårt arbete med Grannsamverkanbilen har absolut en inverkan på detta. Vi träffas varje vecka och sker något inbrott så skickar vi ett sms till dem var det har hänt och de informerar kommunens invånare, säger Stefan Lundh.
Är gruppen här på kvällar och nätter?
– Vi har polis här efter behov, vi har nu en högre polispatrullering på Lidingö under dessa tider än vad vi hade tidigare, säger Fredrik Wallén.