Fler rattfyllerister åker fast i trafiken

Närpolisen Carl Stöltenhielm har precis samlat in ett urinprov från en misstänkt drograttfyllerist.
Närpolisen Carl Stöltenhielm har precis samlat in ett urinprov från en misstänkt drograttfyllerist.
Antalet påverkade förare som åkte fast ökade rejält under 2013. I snitt gjordes ett gripande var fjärde dag.

Och för första gången är drograttfylleristerna lika många som de som kört alkoholberusade.

Carl Stöltenhielm, närpolis i Tyresö sedan snart ett år, har precis avslutat ett förhör med en Tyresöbo som tagits in till polisstationen i Nacka för att lämna urin- och blodprov. Den vårdslöse bilföraren upptäcktes några timmar tidigare, då han kom slirandes ut på en väg i Tyresö, rakt framför ögonen på poliserna.

En koll i polisregistret visade att mannen, som är i 30-år­såldern, inte hade något körkort. Dess­utom hade han dömts för drog­rattfylleri inte mindre än två gånger förra året.

– När vi ser något sådant har vi skäl att misstänka att han kör påverkad igen, så vi gjorde ett ögontest, pratade med honom och bestämde sedan att han skulle tas in till Nacka för urinprov och blodprov, berättar Carl Stöltenhielm.

På bordet i förhörsrummet står burken med mannens urin kvar och Carl visar hur man suger upp vätskan med en pipett och ner i ett provrör, så att den kan skickas vidare för analys.

Gripandet av Tyresöbon var en jämförelsevis odramatisk process, tycker han. Andra misstänkta drog­rattfyllerister blir ofta ordentligt förbannade när de tvingas till Nacka för provtagning. Särskilt illa är det när poliserna misstänker att personerna har narkotika på sig och tvingar dem att klä av sig nakna.

– Men missbrukare förvarar ju ofta narkotikan i kalsongerna, så det är med all rätt, säger Carl Stöltenhielm.

Han menar att drograttfyllerister, till skillnad från dem som kör fulla, ofta inte tycker att de gjort något fel. I synnerhet är det så om de går på centralstimulerande preparat som kokain och amfetamin som gör att man blir pigg.

– De ser sig som världens bästa förare, men kör väldigt aggressivt, säger Carl Stöltenhielm.

2013 stoppade polisen 93 personer som sedan kom att misstänkas för rattfylleri eller drograttfylleri i Tyresötrafiken. Siffran som innebär ett gripande var fjärde dag är högre än de senaste två åren, då polisen varit mindre aktiv i trafiken.

Johan Kust, chef i Nackadistriktets nya trafikgrupp, säger att det delvis beror på att hans grupp och ordningspolisen i Nacka utfört kontroller i Tyresö, men också på att närpolisen fått ny personal.

– En polis som Carl Stöltenhielm, som är intresserad och duktig på trafikfrågor, kan lätt få upp siffrorna, säger han.

För första gången är också antalet misstänkta för drograttfylleri nästan lika stort som antalet bil­förare som misstänks för att ha kört bil alkoholpåverkade.

Johan Kust menar att det är en trend som syns över hela landet och som kan förklaras med att ­polisen satsat på att utbilda poliserna i hur man lagför drogratt­fyllerister.

– Förut tyckte många poliser att det ”bara” handlade om narkomaner som kör utan körkort och nöjde sig med att rapportera dem för olovlig körning. Men om de fälls för drograttfylleri kan de dömas till vård och få hjälp, säger han.

Carl Stöltenhielm, som tidigare jobbat i flera distrikt i Stockholmsområdet, har slutat att förvånas över vilka som ertappas med att köra bil med droger i kroppen.

– De finns i alla samhällsklasser. I Tyresö har jag till och med tagit en idrottare på elitnivå.

Tyresöbon som greps tidigare under dagen släpptes efter provtagningen, men hans bil togs i beslag.

Mannen erkände olovlig körning, men förnekade att han skulle ha kört drogpåverkad. Visar proverna något annat kan han än en gång åtalas och dömas för drog­rattfylleri.