ANNONS

Fler ska cykla – året runt

Anders Alling, 40, på väg att parkera cykeln vid pendeln i Jakobsberg. Anders är en av ungefär 300 personer som dagligen cyklar i Järfälla.
Anders Alling, 40, på väg att parkera cykeln vid pendeln i Jakobsberg. Anders är en av ungefär 300 personer som dagligen cyklar i Järfälla.
Cyklisternas villkor ska kartläggas, för att få fler att cykla året runt.

I dag cykelpendlar minst ett par hundra personer i Järfälla dag-ligen.
ANNONS

Det är tisdag och klockan är sju på morgonen, temperaturen cirka sju minusgrader. Endast ett fåtal cyklister syns till. På Norrviksvägen i Barkarby, som förbinder Järfälla med Akalla, trampar ett par vädertåliga cyklister fram på den snöbelagda cykelvägen i kylan.

I Jakobsberg centrum, ett par kilometer längre bort, håller Fatima Fransson, 20, på att parkera sin cykel i ett ställ. Hon är på väg till pendeltåget som ska ta henne vidare in till stan.

– Jag cyklar året runt, ibland tar jag med cykeln på pendeltåget.

Hur är det att cykla i Järfälla?

– Det går sådär att cykla på vintern, jag har ramlat några gånger och fått lite skrapsår, säger Fatima och skyndar vidare mot pendeltågsentrén.

Längre bort på stationsområdet bromsar Anders Alling, 40, in. Han cyklar hela vintern, den här dagen har han just lämnat barnen på förskolan och parkerar sin tvåhjuling som är försedd med dragkärra med plats för barnen.

Anders Alling säger att han har valt att cykla framför att ta bilen. Han bor i närheten och det känns fånigt att ta bilen en så kort sträcka. Då är det bättre att cykla.

– Generellt är det helt okej att cykla i Järfälla, säger han.

I höstas genomförde Järfälla kommun en webbaserad studie för att ta reda på hur och var cyklisterna tar sig fram i Järfälla, och vilka synpunkter cyklisterna har.

ANNONS

351 personer svarade. Av svaren framgick att de som cyklar på vintern framför allt gör det till affären och till pendeltåget. Flera synpunkter gällde trafiksäkerheten och framkomligheten för cyk-listerna.

Huvudstråket visade sig gå framför allt mellan Stäket i norr och Barkarby i söder.

– Det visste man inte om, vi trodde att största beläggningen var runt Jakobsbergs centrum, säger gatuchef Amir Nazari på Järfälla kommun.

En annan överraskning var att många av cyklisterna kommer från Upplands-Bro och Upplands Väsby, på väg till Järfälla, samt att många bara cyklar igenom kommunen.

Amir Nazari bedömer att mellan 200 till 300 personer dagligen cykelpendlar i kommunen. Det är inte särskilt många jämfört med hur många som arbetspendlar, vilket var omkring 20 000 personer år 2009.

Järfälla kommun ska nu göra en mer noggrann studie av hur många som cyklar i Järfälla, och var insatser ska sättas in för att förbättra cyklisternas villkor.

– Tanken är att man ska kunna använda cykeln året om, inte bara på sommaren, säger Amir Nazari.

Fakta

Vad skulle få dig att cykla på vintern?

Anneli Nilsson, 51, Vattmyra: ”Jag brukade cykla men nu har jag så nära till jobbet att det går lika fort att gå. Annars tycker jag det är bra cykelvägar i Järfälla.”
Berit Kåhlin, 62, Viksjö: ”Jag cyklar ibland, men inga längre sträckor. Det går bra, men just nu är det lite kallt. Cykelvägarna är bra.”
Mozori Nouri, 20, Jakobsberg: ”Jag cyklar inte på vintern, cykelvägarna är så snöiga. Och så är det för kallt. Jag tar bussen i stället.”
Marcus Eriksson, 30, Kallhäll: ”Jag cyklade förut. Nu är det för långt att cykla till jobbet 
i Kista, det tar ungefär trekvart. Och det är för mycket biltrafik.”