Fler ska få hjälp med skuldsanering

Kreditkort; Betalkort;
Fler ska få hjälp med skuldsanering.
I Österåker kommun har nästan 1000 personer skulder hos Kronofogden. Från 1 november kommer det bli lättare att ansöka om skuldsanering – en sista utväg för den som är skuldsatt över öronen.

Vid årsskiftet 2015 hade 427 000 personer skulder hos Kronofogden, och av dessa bor 977 i Österåker. Tillsammans har Österåkerborna skulder till Kronofogden på 236 miljoner kronor. Från och med den 1 november ska det bli lättare att ansöka om skuldsanering och det ska bli lättare att bli av med sina skulder.

– Jag tycker att den nya lagen är bra. Många skuldsatta mår fysiskt och psykiskt dåligt och att bli kvitt sina skulder gör att de får en ny chans i livet, säger Christer Lindström budget- och skuldrådgivare i Österåkers kommun i ett pressmeddelande.

Enligt Christer Lindström finns det många som är överskuldsatta hos Kronofogden men som skulle beviljas skuldsanering om de ansökte om det.

– En del har dragit sig för att ansöka eftersom de tyckt att ansökningsförfarandet varit krångligt. Idag måste nämligen den enskilde sköta arbetet med att hämta information om skulderna själv, men enligt den nya lagen blir det lättare då du bara behöver ange ett ungefärligt belopp.

Skuldsaneringstiden brukar ligga på omkring fem år under vilka den skuldsatta ska betala av så mycket som Kronofogden anser är möjligt.

Från den 1 november blir två månader, juni och december, betalningsfria månader för den som beviljats skuldsanering. Skuldsaneringen ska också kunna dra igång tidigare samt att Kronofogden ska ta hänsyn till personens ålder, arbetsförmåga och och arbetsmarknadens läge.

Personer vars barn drabbas ”oskäligt hårt” kan också få kortare saneringstid.

Fakta

Skulder i Österåker

427 000 personer hade skulder hos Kronofogden vid årsskiftet 2015, av dessa är 977 från Österåker.

26 000 personer hade en pågående skuldsanering vid årsskiftet 2015, varav 82 från Österåker.

11 200 ansökningar om skuldsanering skickade under 2015, varav 36 kom från personer från Österåker.

Källa: Kronofogden