ANNONS

Fler ska kunna surfa på nätet

Elverket vill få ny fart på Vallentunas stadsnät. Nu hoppas företaget att fler ska anmäla intresse för att ansluta sig och lanserar ett eget bredband.
ANNONS

Snart drar Elverket igång en nysatsning på det öppna stadsnätet Vallnet. Förhoppningen är att få in flera intresseanmälningar för att ansluta sig och på så sätt kunna bygga ut nätet till nya delar av Vallentuna.

– Vi har hållit på med den öppna stadsnätsmodellen sedan 2008, men nu vill vi på nytt tala om att vi finns och satsa på att bygga ut ännu mer, säger Henrik Bernhardsson, IT-chef på Elverket.

Några konkreta planer på vart stadsnätet ska sträcka sig finns dock inte. I stället hoppas Elverket på att få in fler intresseanmälningar.

– Det är väldigt dyrt att bygga ut, så det krävs en större grupp intresserade i samma område. Vi kommer inte att bygga ut planlöst, säger Henrik Bernhardsson.

Samtidigt som Vallnet ska få en nystart går också Elverket själva in och konkurrerar på bredbandssidan. Inom några veckor lanserar de ett eget alternativ som ska erbjudas till alla kunder som är anslutna till stadsnätet.

– Vi hade en egen bredbandstjänst 2005 som senare lades ner för att tekniken inte var optimal. Nu har vi fått in tillräckligt många operatörer för att kunna kalla Vallnet för ett öppet stadsnät.

Hur mycket Elverkets alternativ kommer att kosta är ännu inte färdigt. Men företaget har bestämt sig för att satsa på bara en tjänst.

– Vi kommer att koncentrera oss på ett enda erbjudande och det är 100 megabit bredband. Vi vill inte konkurrera för mycket med de andra operatörerna.

Vad ska då få kunderna att välja ert bredband?

ANNONS

– Vi får helt enkelt se till att vara bäst på service och support. Vi blir också det lokala bredbandsalternativet.

Fakta

Stadsnätet

Ett öppet stadsnät är ett kabelnät där alla leverantörer av till exempel bredband får hyra in sig på samma villkor. Principen är att man inte säger nej till någon och att alla betalar samma pris. Oavsett om det är lokala eller rikstäckande företag som vill använda nätet.

Källa: Svenska stadsnätsföreningen