ANNONS

Fler skiljer sig när bopriserna går upp

Upplands-Broborna har tjänat på sina bostadsaffärer, åtminstone under 2017.
Fler väljer att skilja sig när marknaden är som hårdast.
Den som hoppas på att köpa eget efter skilsmässan behöver tjäna en bra bit över snittköerna. Men trots att vägen till egen bostad blir allt svårare tyder forskning på att fler väljer att separera när marknaden är som tuffast.
ANNONS

Mitt har tidigare publicerat en serie artiklar om hur en hårdare bostadsmarknad i Stockholm gör det svårare för par som vill separera. Enligt vår kartläggning gjord av SBAB räcker inte kvinnors snittlöner till ett lånelöfte för en trea i någon av Stockholms kommuner. I innerstaden räcker de inte ens till en etta.

– Många jag har pratat med säger att de väljer att bo kvar tills barnen flyttar hemifrån, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Men trots att läget har blivit svårare för de som väljer att separera verkar det inte vara något som stoppar stockholmare som funderar på att skiljas. Tvärtom verkar separationer gå upp i tider då bostadsmarknaden är som hårdast.

– Det finns forskning som styrker att när man känner en större osäkerhet väljer fler att skiljas. Det kan handla om bostadsmarknaden men också sånt som att ens partner saknar jobb, säger Karen Handrikman, forskare i befolkningsgeografi.

De flesta som skiljer sig är unga par som inte har barn. Ofta bor de trängre och kanske kan stressen över boendesituationen vara den sista droppen i relationsbägaren.

ANNONS

– Finansiell stress kan leda till separationer, svårigheter att betala av sina bolån och oro för amorteringskrav till exempel. Bra bostadspolitik med sunda restriktioner och tillgång till hyresrätter är viktigt. När bostadsmarknaden funkar är det både färre som skiljer sig och fler som gifter sig.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.