ANNONS

Fler söker hjälp i Nacka

Allt fler Nackabor vill göra något för flyktingarna från Syrien.

Fler än vanligt hör av sig till kommunen och säger att de vill hjälpa till.

Även Källan i Fisksätra har märkt av ett ökat engagemang.
ANNONS

Flyktingsituationen i Europa engagerar flera Nackabor.

– Det är fler än vanligt som hör av sig till kommunen och vill hjälpa till, säger Sam Carlsson, presskontakt vid Nacka kommun.

Även på Källan i Fisksätra, en samorganisation mellan svenska kyrkan och muslimska församlingen, Stockholms stadsmission och Nacka kommun, märker man av både en ökad vilja att hjälpa till, och ett ökat antal hjälpsökande flyktingar.

– Det är fler flyktingar som söker sig till oss, och betydligt fler är från Syrien. Det är också många Nackabor som vill skänka saker eller göra något, säger Pernilla Landin, verksamhetsledare och diakon.

De flyktingar som nu kommer till Nacka har enligt Pernilla Landin befunnit sig i Sverige högst ett par veckor.

I vilket skick är de?

– Det är klart, de har varit med om en stor omställning. Det är klart det känns, det är tufft.

Pernilla Landin berättar att ett 50-tal flyktingar, främst från Syrien har sökt hjälp hos Källan i Fisksätra de senaste två veckorna.

– Vi har inte riktigt sett de här flyktingarna komma hit tidigare, säger hon. De vill ha arbete säger de själva, för att snabbt komma in i samhället och börja försörja sig. Men de är också i behov av kläder och SL-kort.

ANNONS

Nacka kommun har den senaste tiden fått ett ökat antal intresseanmälningar från folk som vill ta emot flyktingbarn i sitt hem eller bli god man.

– Vi har haft svårt att hinna med att hantera det ökade intresset, säger Sam Carlsson.

Efter att uppmärksamheten kring flyktingsituationen ökat har ett 30-tal sökande, fler än vanligt, hört av sig för att hjälpa till inom kommunens volontärverksamhet.

Enligt Migrationsverket har Nacka kommun i år tagit emot 63 flyktingar som fått uppehållstillstånd. Flest flyktingar har Stockholm stad tagit emot, 1 077, medan Vaxholm har tagit emot minst antal; två flyktingar.

Har du engagerat dig för flyktingarna?

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.